Головна Новини Бізнес економіка Гетманцев розповів, чи очікувати українцям коливань курсу валют – прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Гетманцев розповів, чи очікувати українцям коливань курсу валют – прогноз

Найгірше для курсу – різкі коливання

23 лютого 2021, 16:40
Поділіться публікацією:

На сьогодні підстав для різкої зміни курсу валют і зокрема значного здешевлення гривні немає. Про це розповів в інтерв’ю виданню "Коментарі" голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Слуга Народу" Данило Гетманцев.

Гетманцев розповів, чи очікувати українцям коливань курсу валют – прогноз

Фото з відкритих джерел

За його словами, негативні наслідки несе різка зміна курсу, коли гривня різко дорожчає, як це було в другій половині 2019 року, або навпаки стрімко дешевшає – так було у 2014-2015 роках.

"Жодних підстав для подібного на сьогодні немає. Макрофінансові показники у нас прекрасні, — запевнив Гетманцев. — Ми маємо дуже великі золотовалютні резерви Нацбанку – 29 млрд доларів, непогані показники платіжного балансу, хороші показники зростання економіки, помірну інфляцію. Тобто все, що стосується тих показників, які впливають на курс, не вказує на те, що гривня різко подешевшає чи подорожчає".

Як розповів нардеп, минулий рік виявився кращим у плані ВВП та інфляції за всі інші роки, коли в Україні була криза.

"Якщо ми візьмемо показники падіння економіки в 2014-2015 роках, то це більше ніж 15,8%. Якщо взяти кризу 2009 року – на 14,8% впала економіка. В Україні у 2020 році економіка знизилася на 4,4%. І це менше падіння наших сусідів – країн ЄС, які впали на 6,4%, зокрема Словаччина, Чехія, Угорщина. Таким чином, маємо відносно непогані показники, з якими ми пройшли цю кризу", — каже Гетманцев.

Також він звертає увагу на стабільність курсу: всього на 3% впала гривня протягом року. Крім того, спостерігалася досить низька інфляція – 2,7% за рік, хоча вона прискорилася в грудні та зараз у січні.

За словами нардепа, безпрецедентно низькою є облікова ставка Національного банку – 6%. Ставки кредитування – бізнесу та споживчого – знизилися за 2020 рік вдвічі. За статистикою НБУ, ставка кредитування перебуває на рівні 8,4% для бізнесу та 10,4 % — загалом кредитування.

"Процес іде в правильному напрямку. Тож мої прогнози на цей рік є досить оптимістичними. Вважаю, що наш ВВП зросте більш, ніж це закладено навіть у бюджеті 2021 року – там 4,6%, але є вже більш оптимістичні прогнози від відомих світових компаній, які дають більше 5% зростання до кінця року", — резюмував Гетманцев.

Нагадаємо, курс може перевищити 29,1 грн за долар: експерт пояснив загрозу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Олег

23 лютого 2021, 17:13

Все дорожает ... https://kosatka.media/uk/category/neft/news/brent-snova-torguetsya-vyshe-65-za-barrel


Новини