Грошей в бюджеті більше не стане: чому підвищення податків не спрацює

Підвищення податків не вирішить проблему наповнення бюджету

Підвищення податків для українського бізнесу не збільшить надходження коштів до державного бюджету, вважає політолог Микола Мельник.

"Насправді вже не важливо, на скільки та для кого підвищать податки, оскільки бізнес все оптимізує, щоб не платити більше, ніж зазвичай. Просто тепер частина "чорного ринку" стане більшою, а хабарів для співробітників контролюючих органів стане більше", - відзначив політолог.

Він зазначив, що підтримує позицію, щоб дохідна частина бюджету зростала.

"Але подивіться на машини народних депутатів, співробітників податкової служби, митниці та дотичних до цих процесів посадовців та зрозумійте, що цей закон немає нічого спільного з вирішенням питання дефіциту бюджету. Без дерегуляції економіки і адекватної судової системи це все безнадійно", - додав експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ситуація на геополітичній мапі світу та розвиток подій в російсько-українській війні навіюють фаталістичне бачення майбутнього, вважає експерт з міжнародної політики Максим Несвітайлов. За його словами, з огляду на те, як розвиваються події у світі, не залишається сподівань на успішний переговорний процес щодо завершення війни в Україні ні восени, ні у найближчому майбутньому.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що Верховний головнокомандувач та Головнокомандувач ЗСУ заявляли, що контратаки росіян на Курщині абсолютно прогнозовані, ЗСУ до них готові та все заплановано. "Але якщо це в нас такий план — відступити і дати можливість росіянам відновити контроль над ключовими для них населеними пунктами та з'єднати своє угрупування військ, то в нас проблеми з логікою і адекватністю", — заявив офіцер ЗСУ Микола Мельник.