Ідея Зеленського про економічний паспорт: чому Україні не підходить досвід ОАЕ

Експерти оцінили пропозицію президента ввести економічний паспорт українця

Пропозиція президента Володимира Зеленського про економічний паспорт українця нагадала про досвід Об'єднаних Арабських Еміратів, де при народженні громадяни країни отримують землю і 60 тис. доларів на рахунок, а випускникам шкіл держава оплачує навчання в будь-якому виші світу. Але економісти, повідомляється в статті "Коментарі", виявилися одностайними: всі порівняння з ОАЕ некоректні через протилежні стартові умови.

Нагадаємо, що мова йде про рахунки, які планується відкривати для кожного новонародженого громадянина країни. Засоби, шляхом яких збираються поповнювати ці рахунки (1% від реалізації всіх корисних копалин здобутих на території України) будуть акумулюватися в спеціально створеному "Фонді майбутнього".

Експерти вважають, що на відміну від Еміратів, де ресурсів багато, а людей мало, у нас - все навпаки.

Як пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, в ОАЕ є великі запаси нафти, і частину надприбутку можна використовувати для виплат населенню. В Україні ж великих запасів природних ресурсів немає. За великим рахунком, все, що у нас є - це залізна руда. Але якщо ввести рентні платежі для формування економічних паспортів, то експорт руди завалиться, вважає експерт.

"З одного боку, навряд чи хтось захоче купувати дорогу українську руду, з іншого - сума, зібрана за рахунок руди, буде мізерною. Так що маємо черговий порожній піар команди Зеленського", - додав Охріменко.

На думку президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександра Вовченка, спочатку потрібен якісний аудит щодо всіх надр, які довгий час розкрадалися, і тільки потім можна йти далі.

Аналітик Олексій Кущ вважає, що ідея Зеленського має право на життя, але вона не доопрацьована. Автори спираються виключно на використання природних ресурсів, але Україна - не ОАЕ і не Саудівська Аравія, у нас немає стільки нафти та газу. З експортного потенціалу - лише залізна руда, а все інше, що видобувається, споживається усередині країни.

Раніше повідомлялося, на які продукти в Україні можуть підскочити ціни найближчим часом.