Картину Клімта продали за 74 млн фунтів стерлінгів

На аукціоні Sotheby's було продано картину Густава Клімта за 74 млн фунтів стерлінгів

У вівторок, 27 червня, у Лондоні на аукціоні Sotheby's було продано картину Густава Клімта за 74 млн фунтів стерлінгів (близько 86 млн євро). Востаннє цей портрет купили 1994 року за 11,6 млн доларів на аукціоні у Нью-Йорку. Це був найгарячіший лот, повідомляють "Коментарі".

Портрет "Дами з віялом" Клімта вважається одним із найцінніших витворів мистецтва, коли-небудь представлених на аукціоні в Європі. Після раптової смерті австрійського художника у лютому 1918 року під час пандемії грипу у його майстерні у Відні залишилися дві картини. Одна з них - "Дама з віялом", передає DW. Цей портрет - остання завершена робота Клімта, яка тепер є цінним предметом колекціонування. Коли картину знайшли, вона й досі стояла на мольберті. На ній – портрет безіменної жінки. Є припущення, що вона була віденською танцівницею. На думку фахівців, художник намалював цей портрет не "на замовлення", що було дуже незвичайно для Клімта, надзвичайно затребуваного як портретиста.

У цій картині використані китайські мотиви: фенікс, як символ удачі, безсмертя та відродження, та квіти лотоса, що втілюють чистоту та любов.

"Картина "Дама з віялом" показує Клімта на піку його творчості, що малює образи з Азії, якими він був одержимий, - вважає Рейтер Хелена Ньюман, голова Sotheby's Europe та голова відділу імпресіоністів та сучасного мистецтва. - Дуже рідко картини цього художника такої якості та масштабу виставляються на аукціон".

Художня спадщина Густава Клімта, що народився в 1862 році у Відні, включає 230 робіт, серед яких близько 20 дамських портретів, 54 пейзажі та картини інших стилів, а також фрески, ескізи та інші предмети мистецтва. Роботи художника, графіка та майстра оформлення архітектурного інтер'єру відрізняють стилізація, символізм та еротизм.

Тим часом, російські ракети вбили ще трьох українців, у тому числі 15-річну дитину.

Шойгу побудував собі нову люксову віллу.

А в Україні пропонують перейменувати ще один обласний центр.