Головна Новини Бізнес економіка Курс валют в Україні: що буде з доларом найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс валют в Україні: що буде з доларом найближчим часом

«Коментарі» разом з експертами розбиралися, що впливало на курс валют протягом останнього тижня і який курс гривні до інших валют варто очікувати найближчим часом, з огляду на ситуацію з МВФ

16 лютого 2021, 00:51
Поділіться публікацією:

Національний банк України (НБУ) встановив офіційний курс гривні до долара на 16 лютого на рівні 27,97 грн за долар, водночас курс гривні до євро на вівторок встановлений на рівні 33,93 грн за євро. Про це свідчать дані на сайті регулятора.

Курс валют в Україні: що буде з доларом найближчим часом

Гривні та долари

Офіційний курс долара за останній тиждень виріс на 31 копійку — минулого вівторка він був на рівні 27,66 грн за долар. Разом з тим офіційний євро протягом тижня подорожчав на 67 копійок — за станом на 9 лютого курс був встановлений на рівні 33,26 грн за євро.

Також Нацбанк встановив курс банківських металів на 16 лютого. Вартість золота встановлена на рівні 50 938,44 за унцію, що на 467,06 грн більше, ніж тиждень тому. Курс срібла встановлений на рівні 772,29 грн за унцію — на 22,16 грн більше, ніж на 9 лютого. Вартість платини у вівторок буде на рівні 36 254,03 грн за унцію, що на 4112,99 грн менше, ніж тиждень тому.

Крім того, курс Bitcoin станом на вечір понеділка становить 47 926,5 дол. за монету.

Скоро гривня почне зміцнюватися

"Для початку потрібно відзначити, що курс гривні до євро позначається не тільки в Україні, але у світі, співвідношенням пари долар-євро. В Україні ж більш вживаним є курс гривні до долара. Від цього відштовхується основний обсяг торгів. І вже після курсом долара до євро позначається курс гривні до євро. Хоч саме Європа наш найбільший торговельний партнер — і з імпорту, і експорту", — підкреслює економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак.

Коментуючи те, що протягом тижня курс долара до гривні опускався до 27,64 грн за долар, а на вівторок — встановлений на рівні 27,97 грн за долар, експерт зазначив, що це нормальні ринкові коливання (в межах 1,0-1 , 2 грн). І залежати вони можу від настроїв учасників ринку.

"Попит на гривню був викликаний покупкою іноземцями наших боргових паперів (ОВДП), попит на українські гривневі ОВДП зростає, — зазначає Тарас Козак. — Обсяг іноземців в них вже більше 100 млрд грн — і буде рости. У світі не так багато фінансових інструментів, які дають такий хороший дохід. Українські ОВДП ризиковані, але ризики виправдані 10 і більш відсотків річних".

Також експерт акцентує, що в суботу відбулася важлива подія — представники МВФ визнали безуспішними переговори з Україною. Перегляду меморандуму не буде і грошей теж.

"Це може вплинути на курс гривні до долара, — прогнозує Тарас Козак. — Можливо просідання, курсу 28,20. Але НБУ має достатньо сил і механізмів для стримування. Буде тимчасово просідання, а потім — сезон зростання гривні через агровиробників, які заводять валюту для початку весняно-польових робіт. Так що курс гривні буде зміцнюватися. Думаю, після певного просідання ми знову побачимо його в районі 27 грн за долар".

Вплив імпорту та експорту

Глава Комітету економістів України Андрій Новак зазначає, що коливання курсу гривні пояснюються коронавірусом, обмеженнями, зняттям їх.

"Українці повернулися до активного відпочинку, тоді як у багатьох інших країнах дотепер діють серйозні обмеження. Тому останнім часом був підвищений попит на гривню, — пояснює Андрій Новак. — Чи бачили коливання навіть у бік незначного її зміцнення. Але нагадаю, що в бюджеті закладено курс у 29,1 грн за 1 долар. І незабаром ми можемо вже очікувати незначну девальвацію. В тому числі через чергову невдачу в переговорах з МВФ".

Поки з економічної точки зору все не так критично, зазначає експерт. Золотовалютні резерви знаходяться на рекордному рівні, зовнішня торгівля збалансувалася (завдяки коронакризі ми стали значно менше імпортувати, причому експорт впав не так сильно, як імпорт).

"Але якщо транші МВФ не прийдуть в першій половині року, можуть виникнути проблеми, — попереджає Андрій Новак. — Річ у тому, що в другому півріччі ми повинні виплатити 450 млрд грн боргових зобов'язань. Пройти ці виплати без допомоги ззовні буде складно. Співпраця з МВФ важлива ще й тим, що до неї прив'язані транші Євросоюзу. Це орієнтир для всіх наших кредиторів. І те, що місія МВФ залишила Україну ні з чим — це сигнал нашої влади. Зобов'язання потрібно виконувати. Особливо в боротьбі з корупцією і реформуванням судової системи. Якщо українська влада не буде демонструвати прогрес за цими напрямками, програма співпраці МВФ з Україною буде припинена. На курсі гривні це відіб'ється негативно. Можна очікувати навіть більш глибокої девальвації, ніж 29,1, закладені в бюджеті".

Нагадаємо, "Коментарі" писали, як Україна впорається без підтримки МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини