Курсові та інфляційні очікування і коли очікувати довоєнного рівня ВВП

У Нацбанку прогнозують, що економіка цього року зросте лише маржинально – на 0,3%, а в наступні роки повернеться до стійкого відновлення

За даними Національного банку України, останній показник річної інфляції складає 26% (січень 2023), поточний прогноз інфляції НБУ на 2023 рік – 18,7%.

Щодо курсу гривні, то офіційний курс зараз є фіксованим, а готівковий відхиляється десь у межах до +10%. В НБУ неодноразово говорили, що поки не бачить підстав для відмови від фіксованого курсу і корекції його нинішнього рівня, пишуть "Коментарі". Вже у наступному – 2024, році очікується зростання ВВП на 4,1%, а у 2025 році – на 6,4%.

Хоча, як свідчить світовий досвід, країни, які пройшли війну, зазвичай досягають довоєнного рівня ВВП в середньому за 20 років. На думку українських банкірів, Україна зможе пройти цей шлях швидше.

"Мені здається, що ситуація в Україні досить виняткова. Ми бачимо безпрецедентну підтримку світової спільноти. Ми бачимо країну, яка попри війну перебуває на шляху до Європейського Союзу. Ці два ключових фактори – міжнародна підтримка і тісні зв’язки з ЄС – дають привід для обережного оптимізму, що шлях відновлення ВВП до передвоєнного рівня ми пройдемо набагато швидше, ніж у середньому проходили інші країни", – зазначає в інтерв’ю Економічна правда заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук.

За прогнозом НБУ, економіка цього року зросте лише маржинально – на 0,3%, а в наступні роки повернеться до стійкого відновлення. Реалізація цього прогнозу можлива за певних умов.

"По-перше, попри те, що безпекові ризики досить суттєво знизяться, ми розуміємо, що вони не впадуть до нуля. Це стримуватиме відновлення економіки і вимагатиме додаткових витрат держави на безпеку та оборону, - каже Ніколайчук. - По-друге, повномасштабний напад Росії призвів до суттєвих руйнувань, тому в нас буде значно нижчий рівень капіталу, ніж до 24 лютого. Оцінки прямих втрат від війни доходять 140 мільярдів доларів. Очевидно, що при таких втратах відновлення буде дуже повільним, якщо не буде якоїсь різкої зміни ситуації".

За словами банкіра, в прогнозі такий важливий фактор як міжнародні інвестиції на відбудову називають не вперше: реалізація масштабних планів відбудови на основі зовнішнього фінансування.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", загальна сума на відновлення України, джерела надходження яких вже зрозумілі, на сьогодні становить близько 110 млрд грн. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Уряд уже визначив 4 ключові джерела її фінансування: конфісковані російські активи; безпосередньо кошти з державного бюджету; фінанси міжнародних партнерів; гроші донорів, які зібрані на платформі United24.