Головна Новини Бізнес економіка Мільярдні борги «Нафтогазу» хочуть перекласти на споживачів, - Землянський
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільярдні борги «Нафтогазу» хочуть перекласти на споживачів, - Землянський

Валентин Землянський заявив, що «Нафтогаз» лобіює покриття своїх збитків за рахунок українців

25 вересня 2020, 14:20
Поділіться публікацією:

Законопроекти, які лобіюють в інтересах НАК "Нафтогаз України", можуть привести до того, що заборгованість "Нафтогазу" в 100 млрд грн. оплатять українські споживачі. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив енергетичний експерт Валентин Землянський.

Мільярдні борги «Нафтогазу» хочуть перекласти на споживачів, - Землянський

"Ряд народних депутатів активно лобіює інтереси "Нафтогазу", просуваючи наступні законопроєкти: зміни до Закону України "Про ринок природного газу" (№3800); зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" та до Податкового кодексу України (№4119 і №4120). Але запропоновані в цих законопроєктах варіанти розв'язання проблеми боргів так чи інакше призведуть до того, що споживач буде платити більше. Навіть варіант компенсації заборгованості з використанням коштів державного бюджету, по суті, є способом перекласти кошти з кишені кожного українця в кишеню "Нафтогазу", — зазначає експерт.

На думку Землянського, так зване "відкриття" газового ринку, яке вже з 1 серпня за словами глави правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва мало звільнити українців від "газового рабства", не змогло позбавити компанію від однієї з основних проблем, яка складається зі 100-мільярдної заборгованості, накопиченої за період дії ПСО.

Експерт нагадує, що велика частина боргу утворилася не через несплати рахунків українцями, а через непрофесійні дії держорганів, зокрема, Кабінету Міністрів. Також він зазначає, що "Нафтогаз" блокує через депутатів розгляд законопроєкту №3800-1, в якому запропоновано механізм списання накопиченої між учасниками механізму ПСО заборгованості, що не зачепить кишені пересічних українців. Землянський вважає, що такий варіант не влаштовує "Нафтогаз".

Нагадаємо, раніше перший заступник голови комітету Верховної Ради з енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко заявив, що непрофесійні дії менеджменту "Нафтогазу" привели до підвищення цін на газ. За його оцінкою, ціна газу для кінцевого споживача вже у 2020 році досягне 7,5 — 8 грн за кубометр.

Раніше "Коментарі" писали, що консолідований чистий збиток групи "Нафтогаз" за перше півріччя 2020 року склав 11,5 млрд гривень. Глава НАК "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв запевняє, що такі колосальні збитки пов'язані зі зниженням попиту і цін на енергоресурси у зв'язку з кризою, викликаною коронавірусом. А ось колишній виконавчий директор компанії Юрій Вітренко обрушився на недавнього колегу з критикою. Ситуацію прокоментували експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини