Головна Новини Бізнес економіка Мінімальна зарплата в Україні: наскільки своєчасне і доцільне рішення уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінімальна зарплата в Україні: наскільки своєчасне і доцільне рішення уряду

Експерти оцінили рішення уряду про підвищення мінімальної зарплати більш ніж на 2 тис. гривень

30 червня 2020, 11:53 comments2619
Поділіться публікацією:

На виконання доручення президента, український уряд "зробив відповідні розрахунки" і заявив, що  підвищити мінімальну зарплату в Україні цілком реально(зараз – 4723 грн, з 1 липня стане 5238 грн) протягом року до 6,5 тис. грн. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" плани українського уряду підняти мінімальну зарплату в Україні протягом року більш ніж на 2 тисячі гривень.

Мінімальна зарплата в Україні: наскільки своєчасне і доцільне рішення уряду

Мінімальна зарплата в Україні: необ'єктивне рішення

Експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко зазначає: "Зараз ми маємо дефіцит бюджету, вкрай негативний прогноз МВФ щодо падіння ВВП, недобір по податках, збільшення кількості бізнесу, що закрився, і кількість безробітних (що також призводить до зниження податкових надходжень у бюджет). Враховуючи це, необхідно констатувати, що передбачуване підвищення мінімальної зарплати не обумовлено об'єктивними причинами: зростанням ВВП, збільшенням виробництва та/або прибутку у підприємців завдяки попиту, що зростає тощо. Тому дане збільшення призведе до ще більшого бюджетного дефіциту".

З іншого боку, підкреслює Єва Антоненко, мінімальну зарплату необхідно збільшувати через прискорення інфляції, спровокованої, в тому числі, і емісією. А також через те, що, за мірками ООН, наша мінімальна зарплата – це межа бідності. А з пенсіями та прожитковим мінімумом – все ще складніше.

Причинами президентсько-урядової ініціативи, на думку експерта УІП, є:

1. Близькість виборів і низький рейтинг партії влади.

"За найоптимістичнішими підрахунками, на місцях "Слуга народу" може отримати не більше 15% голосів, – зазначає Єва Антоненко. – А через такий державний "підкуп" намагатимуться збільшити кількість голосуючих за "Слугу народу". Влада – будь – часто використовує цей адмінресурс перед виборами".

2. Можливість збільшити податкові надходження в бюджет.

"Розмір податків для малого бізнесу прив'язаний до розміру мінімальної зарплати, – пояснює експерт УІП. – Її зростання – це збільшення податкового навантаження на бізнес. У короткостроковому періоді це призведе до збільшення надходжень в бюджет. А одночасно з цим – і до більшої кількості закрилися бізнесів через неможливість тягнути податкове навантаження поряд зі зниженням прибутку з-за карантину. Враховуючи, що дефіцит бюджету частково буде покриватися за рахунок емісії, є ймовірність, що підсумкова інфляція "з'їсть" значну частку виробленого підвищення".

Хто відчує на собі підвищення мінімальної зарплати

Політичний експерт, директор Інституту розвитку профспілкового руху Михайло Чаплига нагадує, що, як правило, офіційну мінімалку платить малий і середній бізнес, щоб хоч якось звести кінці з кінцями.

"Основна частина зарплати виплачується в конвертах. Підняття мінімальної зарплати передбачає зростання податку, який заплатять підприємці. Таке ще при уряді Гройсмана намагалися провернути, не особливо приховуючи, що все затівається заради того, щоб зібрати більше податків", – говорить політексперт.

Найманий працівник, на думку Михайла Чаплиги, не особливо відчує підвищення.

"Вони і раніше отримав зарплату в двох частинах – біла і сіра. Сума фактично не зміниться. Зате зміниться частка податків, які заплатить роботодавець, – пояснює експерт. – Тобто, мова йде про те, щоб зібрати якнайбільше податків. А не про те, щоб поліпшити добробут українців. Держава просто хоче викачати більше грошей до бюджету з тих, хто хоч якось дихає самостійно, поза держконтролю і "допомоги" від влади".

Позитивний ефект був би, вважає Михайло Чаплига, якби тарифну сітку переглянули на користь працівників, або реально збільшили пенсію. Але держава цим не заморочується.

"Серйозно говорити про те, потягне чи не потягне це бюджет, зараз немає сенсу, Живих грошей у скарбниці – від сили до вересня, – зазначає експерт. – Решта – це виключно наміри. Реальних грошей в економіці, швидше за все, немає. Так що заради підняття мінімалки будуть тупо включати друкарський верстат. Так можна і пенсії мінімальні обіцяти по 10 тисяч. Але це тягне за собою інфляцію".

Якби верстат включався під відповідну цільову програму (припустимо, авіабудування, будівництво певних заводів), коли була б підтримка економіки – це принесло б позитивний ефект, впевнений Михайло Чаплига.

"А коли йдеться просто про підвищення мінімальної зарплати без підняття продуктивності праці, коду гроші друкуються лише під виконання нереальних соцобіцянок – це просто підрив економіки, яка і без того ледь дихає. Це – вбивча інфляція", – застерігає експерт.

Мінімальна зарплата в Україні: доцільність рішення про підвищення

Політичний і бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко вважає, що мінімальну зарплату слід піднімати при наявності аргументованих та об'єктивних розрахунків щодо можливостей держбюджету і того, наскільки це доцільно.

"Звичайно, мінімальну зарплату піднімати треба. Під час карантину багато постраждали. Були збитки, а не прибутку. І природно, людям слід підвищувати прибуток, – говорить експерт. – Але є деякі застереження, які мають бути обговорені та враховані".

Перше з них – за рахунок яких коштів буде підніматися зарплата.

"Не будуть для цього використані гроші, які нам надають закордонні кредитори? Тому що той же транш МВФ повинен йти на золотовалютні резерви і підтримки макрофінансової стабільності держави", – підкреслює Олександр Мусієнко.

Другий момент, за словами експерта, пов'язаний з тим, наскільки підняття мінімальної зарплати може бути проблематичним для представників та власників бізнесу, які, в свою чергу, теж постраждали внаслідок корона-кризи.

"При обліку цих факторів, мінімальну зарплату доцільно підвищувати, так само як взагалі рівень життя в Україні. І це вписується в ту модель, яку дає уряд на вихід з кризи, – зазначає Олександр Мусієнко. – Але є ще ймовірність, що держава може включити друкарський верстат. З одного боку це веде до позитивного ефекту: збільшується грошова маса, у людей з'являється більше грошей, вони витрачають більше, запускаючи економіку. З іншого боку – це може призвести до зростання цін через інфляцію".

Вищевказані фактори обов'язково треба враховувати, упевнений експерт. Також важливо, щоб вони вписувалися в загальну економічну антикризову програму влади. "Повинна бути одна комплексна стратегія – тоді все спрацює", – резюмує Олександр Мусієнко.

Раніше "Коментарі" писали, що спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що зарплати народним депутатам будуть підніматися відповідно з підвищенням мінімальних і середніх окладів для громадян України. Так, за словами спікера, "піднімати питання про підвищення заробітних плат парламентаріям, "м'яко кажучи, зарано".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини