МВФ готує Україні екстрену допомогу

Міжнародний валютний фонд шукає способи надання екстреного фінансування країнам, які постраждали від агресії Росії в Україні

Екстрену допомогу країнам, що страждають через ріст ціна на продовольство у зв'язку з війною в Україні, мають намір обговорити на засіданні виконавчої ради у понеділок. Про це пише Reuters, посилаючись на неназвані джерела.

Повідомляється, що цей захід дасть можливість надати допомогу країнам, не висуваючи умови, як у випадку з регулярною програмою фінансування. Розмір допомоги поки що не відомий. У статті зазначається, що офіційне голосування щодо цього питання очікується до щорічних зборів організації у жовтні. Якщо це питання узгодять, усі країни-члени зможуть позичати до 50% квоти МВФ у рамках інструменту швидкого фінансування МВФ та інструменту швидкого кредитування, який обслуговує країни з низьким рівнем доходу.

Також у статті йдеться про те, що Фонд міг би запропонувати певну обмежену допомогу Києву, проте в українському уряді наполягають на "повноцінному" пакеті.

Як відомо, ціни на продовольство у світі після широкомасштабного вторгнення росії в Україну різко зросли, досягнувши максимуму у березні. Однак після угоди про так званий зерновий коридор вдалося розблокувати роботу морських портів і почати експортувати зерно в Азію та Європу. У серпні, за даними сільськогосподарської організації ООН, світові ціни на продовольство знову знизилися, проте залишилися на 7,9% вище, ніж роком раніше. У ФАО зазначають, що у серпні світові ціни на пшеницю впали на 5,1% завдяки покращенню перспектив виробництва, особливо у Канаді та США та РФ, а також поновленню експорту з портів Чорного моря України.