На скільки впаде врожай зернових цього року: прогноз Мінекономіки

Міністр економіки Ігор Петрашко повідомив, який врожай зернових очікується цього року в Україні

Цього року Міністерство економіки прогнозує менший на 10 тонн, аніж торік, урожай зернових – 68 мільйонів тон поточного року проти 78 мільйонів 2019 року. Про це на брифінгу повідомив міністр економіки Ігор Петрашко.

"Більше 68 мільйонів тонн зернових на цей рік ми прогнозуємо, 20 мільйонів тонн – олії (соняшник, соя, ріпак), 9 мільйонів цукрових буряків, 20 мільйонів картоплі, можливо, і 9 мільйонів тонн овочів", - заявив міністр.

Щодо якості зернових, за словами Петрашка, говорити рано. Так, жнива вже стартували у деяких регіонах країни, приміром Одеській, Миколаївській областях, однак основний збір очікується у період липня-жовтня. Як зазначив міністр, через мінливу погоду, зокрема, посушливість, спочатку прогноз був нижчим за 68 мільйонів тон, але згодом визначили рівень більше цієї кількості. Однак до рівня минулого року – 78 мільйонів тонн – обсяг не дотягне, додав глава Мінекономіки.

Крім того, Петрашко зазначив, що експорт зерна на майбутній сезон очікується на рівні нинішнього.

Нагадаємо, експерти вже сьогодні попереджають, що коронавірус і аномальна посуха негативно позначаться на майбутньому врожаї і, відповідно, запасах продуктів. "Коментарі" розбиралися, чи варто українцям готуватися до дефіциту продуктів харчування.