НАБУ перевіряє державний банк, який законтрактував невідомих адвокатів за десятки мільйонів гривень

«Укрексімбанк» без конкурсу і тендеру залучив до роботи сумнівних юристів

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) зацікавилися фактом розтрати коштів в особливо великих розмірах збоку менеджменту державного "Укрексімбанку". НАБУ спочатку вивчило інформацію з відкритих джерел щодо найнятих банком юристів за мільйони гривень, а тепер здійснює "інші заходи у межах компетенції" щодо розслідування ситуації. Про це повідомили в НАБУ.

Так, державний "Укрексімбанк" без конкурсу і тендеру залучив до роботи сумнівних юристів з компанії "А.Д.ХОК". Розмір статутного капіталу останньої складає всього 2000 грн. Натомість гонорари, які банк передбачив на оплату цим адвокатам сягають 42 млн грн, про що свідчить опублікований у мережі договір.

"Детективи НАБУ дослідили оприлюднену у відкритих джерелах інформацію, яка стосується взаємодії (співпраці) державного банку АТ "Укрексімбанк" з адвокатським об'єднанням "А.Д.ХОК". (...)

Детективи Національного антикорупційного бюро в межах компетенції здійснюють заходи для перевірки викладеної інформації, за результатами якої встановленим обставинам буде надана оцінка відповідно до вимог Кримінального процесуального законодавства України", - повідомили в НАБУ.

За даними з Реєстрів судових рішень, задіяні дороговартісні юристи "А.Д.ХОК" у кількарічній судовій тяганині з оскарження аукціону із продажу майна банкрута ПрАТ “Бліц-Інформ”. І попри те, що "Укрексімбанк" вже тричі програв справу, адвокати з "А.Д.ХОК" ініціюють все нові та нові позови, чим блокують виплати кредиторам. Та чим довше тривають безперспективні судові спори, тим більше десятків мільйонів держбанк виплачує юристам.

Через наявність у цій історії ознак виведення та привласнення держкоштів в особливо великих розмірах, про наміри перевіряти "Укрексімбанк" раніше заявила і Державна аудиторська служба України.

Нагадаємо, що "Укрексімбанк" завершив минулий рік з найбільшим показником збитків серед усіх банків країни (збитки сягнули майже 7 млрд грн). Але при цьому, гонорари менеджменту банку є найвищими та сягають в середньому понад 1 млн гривень на місяць кожному члену правління. А зарплатня голови правління "Укрексімбанку" Сергія Єрмакова, наприклад, становила понад 1,6 млн грн.