Нацбанк знизив облікову ставку до рекордно низького рівня в історії України

Заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів заявила, що в Україні з'являється більше можливостей для здешевлення кредитів

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку до найнижчого рівня в історії нашої країни – до 6%. Про це повідомляє заступник керівника Офісу президента (ОП) Юлія Ковалів.

За словами Ковалів, значне пом'якшення монетарної політики Нацбанком буде сприяти здешевленню кредитування банками. Уряд також зможе надавати українським банкам портфельні гарантії в розмірі до 80% обсягу кредитів для бізнесу, якщо Верховна Рада проголосує за законопроект №3598. Завдяки законопроекту бізнесу стане простіше отримувати кредити за програмою "Нові гроші", а банки зможуть мінімум в два рази скоротити вимоги до розміру застави за кредитами.

Заступник керівника ОП також розповіла, що розширення програми "Доступні кредити 5-7-9%" дозволяє не тільки отримати кредити на розвиток і операційну діяльність бізнесу, але і реструктуризувати вже діючі кредити пільговою ставкою (до 0%).

Нагадаємо, раніше Нацбанк України заявив про зниження облікової ставки з 10% до 8%. Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" це рішення.