Нафта дорожча за комп'ютери: Saudi Aramco визнали найдорожчою компанією у світі

Вартість нафтогазової компанії Saudi Aramco за підсумками торгів склала близько 2,43 трильйона доларів

11 травня на біржових торгах ринкова капіталізація державної компанії Saudi Aramco (Саудівська Аравія) перевищила вартість корпорації Apple Inc.

Як повідомляє Bloomberg, це сталося вперше з 2020 року. Таким чином, Saudi Aramco стала найдорожчою компанією у світі.

За даними видання, акції Apple у ході сесії зменшились у ціні на 5,2%, через що капіталізація виробника iPhone впала до 2,37 трильйона доларів.

Водночас вартість нафтогазової компанії Saudi Aramco за підсумками торгів у середу склала близько 2,43 трильйона доларів.

У Bloomberg зазначають, що вартість Apple у січні поточного року перевищувала 3 трильйони доларів, але з того часу цінні папери компанії впали в ціні майже на 20%. Тим часом акції Saudi Aramco в 2022 році злетіли на 28%.

Експерти вважають, що енергетичні компанії виграють на тлі інфляції та обмеженої пропозиції на ринку енергоносіїв.

"У багатьох технологічних та інших високотехнологічних компаніях зараз йде панічний продаж акцій, а гроші з цих активів, схоже, спрямовуються і на енергетику, яка зараз вигідна з огляду на ціни на ринку", - заявив інвестиційний стратег Тім Грискі.

Saudi Aramco – найбільша за видобутком та запасами нафти компанія планети, національна нафтова компанія Саудівської Аравії. Вона була створена в 1933 представниками приватного бізнесу США і урядом Саудівської Аравії.

Зокрема, у створенні Saudi Aramco брали участь Standard Oil Company of New Jersey , Standard Oil of California , Texaco (по 30% акцій) та Socony - Vacuum Oil Company (10%). Згодом компанія перейшла під контроль уряду Саудівської Аравії, який зараз володіє 100% акцій компанії, і в 1988 змінила назву на сучасну.