"Нафтогаз" хоче забезпечити Європу газом на наступні опалювальні сезони

Українська компанія хоче допомогти Європі з газом

Українська компанія, яка займається нафтою та газом "Нафтогаз" планує збільшити видобуток енергетичних ресурсів і таким кроком забезпечити Європу. Про це говорить голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко у виданню Reuters

Російський напад на територію України призвів до значного обмеження на постачання газу та інших енергоносіїв до країн ЄС. Це спонукає Європейський Союз переглянути свою залежність від газу і нафти з Росії.

Юрій Вітренко розповів, що Україна може забезпечити Європу газом. Для цього необхідну інвестувати в Українську економіку та газовий сектор. Як приклад він навів план Маршала, через який країни Європи отримали значні інвестиції з США.

Вітренко запропонував своєрідне ноу-хау – біопаливо. За словами голови правління Нафтогазу Україна зможе виробляти 10 млрд кубометрів газу з біомаси. Ця цифра збігається з тим, що Україна експортувала у ЄС.

Більшість експертів доволі скептично ставлять до заяв Вітренка, адже Україна сама ще значною мірою не наповнила свої резерви. Окрім того, Україні доведеться у такому випадку скасувати заборону на продаж газу за кордон, яка існує наразі. Хоча аналітики зазначають, що в перспективі можна розглядати видобуток сланцевого газу в Україні. Але наразі більшість місць його знаходження пролягають по лінії фронту бойових дій.

Що цікаво, сам "Нафтогаз" опинився у дефолтному становищі, бо не оплатив відсотки минулого місяця.

Раніше, портал "Коментарі" писав, що Росія припинить постачання газу в країни Європи, якщо ті погодяться обмежувати ціну на енергоресурси.