Нафтогаз у мінусі: які причини мільярдних збитків і їх наслідки

Експерти відзначають, що величезний збиток Нафтогазу в першому півріччі викликаний низкою зовнішніх і внутрішніх факторів

Консолідований чистий збиток групи "Нафтогаз" за перше півріччя 2020 року склав 11,5 млрд гривень. Глава НАК "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв запевняє, що такі колосальні збитки пов'язані зі зниженням попиту і цін на енергоресурси у зв'язку з кризою, викликаною коронавірусом. А ось колишній виконавчий директор компанії Юрій Вітренко накинувся на недавнього колегу з критикою. Чим викликані збитки НАК? Як це відіб'ється на українцях? Чи потрібно державі відновити контроль над компанією, що перейшла під фактичне зовнішнє управління? На ці та інші питання "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

"Найбільший вплив має внутрішній фактор, який складається з декількох компонентів"

Максим Білявський, експерт Центру Разумкова, вважає, що збитковість НАК "Нафтогаз України" очевидна. Особливо в першому півріччі 2020-го. Ситуація, за його словами, пояснюється, як зовнішніми, так і внутрішніми факторами.

"На мій погляд, найбільший вплив має внутрішній фактор, який складається з декількох компонентів, - говорить експерт. - Перше - це втрата доходу від здійснення товаротранспортної роботи внаслідок відділення оператора газотранспортної системи. Варто зазначити, що передбачена в новій транзитній угоді агентська винагорода не відповідає доходам майбутніх періодів. По-друге, це падіння обсягів видобутку газу, що на тлі серйозного падіння котирувань в ЄС призвело до втрати доходу. По-третє, подальше накопичення боргових зобов'язань учасників ринку перед Нафтогазом".

Завершуючи перерахунок внутрішніх факторів, Максим Білявський відзначає і статтю "витрат". Вони дійсно помітно виросли в порівнянні з попередніми роками. Цьому, на думку експерта, є кілька пояснень, в тому числі - збільшення витрат на оплату праці та адміністративно-господарські потреби, оренда офісних приміщень, тощо.

"Щодо витрат на інформаційно-комунікаційні послуги (це критикував Вітренко - ред.) - питання спірне. Україна знаходить в стані гібридної війни. Це означає, що ворог працює через медіа. І Нафтогаз - один із суб'єктів цього процесу. Тому потрібні заходи з протидії загрозам і підтримки іміджу галузі. Питання в іншому: наскільки витрати здійснюються за ринковими цінами? Шукати відповіді - це вже компетенція внутрішнього аудиту та Рахункової Палати України", - підкреслює експерт Центру Разумкова.

Що стосується зовнішніх факторів, що вдарили по Нафтогазу, то серед них Максим Білявський називає форс-мажорні обставини: ту саму коронакризу, яка призвела до зменшення обсягів споживання енергоресурсів, інвестиційного потоку, і в цілому змусила підприємства галузі перетрансформуватися під нові виробничі реалії, що теж вимагає коштів.

"У збитках НАК винен не повністю"

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський вважає, що не у всіх понесених збитках винен Нафтогаз.

"Є новела в законодавстві про ринок природного газу ще від 2015 року. При виконанні спецобов'язків (коли ціни для споживачів знижуються в "ручному режимі" - ред.) Кабмін повинен розробити та затвердити порядок компенсації за них. Досі відповідний порядок уряд не прийняв. І Нафтогаз, і облгаззбути виконували спецобов'язки (ПСО). Компенсацій за це не отримали", - зазначає Леонід Уніговський.

Він також підкреслює, що коли Нафтогаз торік купував дорогий газ для заповнення наших підземних сховищ, він вирішував завдання енергетичної безпеки України. Адже російського транзиту в цьому році могло і не бути, переговори затягнулися... На думку експерта, повинен бути закон про стратегічні резерви природного газу. Але його, як і порядку компенсації за ПСО, немає.

"Це - об'єктивні обставини, які говорять, що в збитках НАК винен не в повному обсязі, - підкреслює Леонід Уніговський. - Але є й справді досить істотні обставини, що призвели до збитків, до яких Нафтогаз має пряме відношення. Серед таких, як мені здається, провали в системі управління. Перехід на дивізіональну структуру управління був реалізований з певною похибкою. Це не дає можливості ефективно управляти підприємствами, які входять в НАК. Як наслідок - провали з видобутком".

Експерт впевнений, що ціна на газ для споживачів однозначно буде підвищуватися. Питання лише в тому - чи дотягне вона до ціни 2019 року. І чи не спробує Нафтогаз закласти в неї ще й вартість зберігання.

"Нафтогаз слід націоналізувати"

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко вважає, що збитки НАК завищені, а багато створені штучно.

"Позначається той факт, про який я говорив заздалегідь. Як тільки буде зменшуватися транзит російського газу, почнуться проблеми. І витрати на утримання ГТС, і падіння доходів від транспортування, і величезні премії представників Нафтогазу (особливо т.зв. топ-менеджерів і членів наглядової ради), і колосальна корупція в газовому секторі - все це виливається в збитки для всієї України. Покривати які, впевнений, спробують коштом пересічних громадян. Мова і про підвищення тарифів, і про підвищення податків, і про інші способи наповнення бюджету управлінцями, у яких не вистачає розуму робити це інакше", - підкреслює експерт.

На думку Анатолія Пешка, Нафтогаз слід націоналізувати. І не підпускати до керування ним зовнішні структури.

"У всіх країнах нафтогазодобувні галузі, видобуток корисних копалин - національне надбання. І вони практично ніколи не бувають збитковими. За їх рахунок утримується практично вся соцсфера. Норвегія, Данія, Швеція - люди захищені там за рахунок природних монополій, якими керує держава. І тільки в України - "свій шлях". Який поки веде лише до стрімкого зубожіння населення та ослаблення держави практично в усіх сферах", - резюмує академік.

Нагадаємо, експерт зробив прогноз, які платіжки за газ очікувати українцям взимку.