Нардеп: добудова енергоблоків Хмельницької АЕС здешевить електроенергію

Парламент розгляне законопроект щодо добудови Хмельницької АЕС

Український парламент готується розглянути законопроект, здатний суттєво вплинути на енергетичну безпеку країни та гаманці її громадян. Йдеться про добудову 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, що, за словами народного депутата Сергія Нагорняка, дозволить значно знизити ціну на електроенергію.

В умовах коли країна стикається з дефіцитом генерації, а ціни на електроенергію зростають, добудова нових блоків ХАЕС бачиться як ефективний спосіб стабілізувати енергоринок. Додаткові 2,2 ГВт потужності, які забезпечать нові блоки, дозволять уникнути дефіциту та, як наслідок, знизити тарифи для споживачів.

"Коли в країні є певний дефіцит генерації, відповідно ціна на електроенергію зростає. Добудова нових блоків дозволить уникнути цього дефіциту та знизити ціну", - зазначив він.

Шлях до енергетичної незалежності, однак, не позбавлений перешкод. Народний депутат Сергій Нагорняк вказує на наявність груп, зацікавлених у затягуванні ухвалення рішення про добудову ХАЕС. Ці групи, за його словами, прагнуть зберегти поточну ситуацію на енергоринку, яка дозволяє їм отримувати вигоду з високих цін на електроенергію.

"Ми переконуватимемо колег зібрати необхідну кількість голосів для підтримки цього рішення, щоб дати поштовх економіці та забезпечити роботою працівників атомних станцій, особливо в умовах війни", - наголосив нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький вважає, що українці вже пройшли найскладніший період в енергетиці, щоправда, лише влітку.