Наслідки карантину для ринку праці України, прогнози на осінь

Частина карантинних обмежень ще діє, але економічне життя впевнено увійшло в повсякденне, «мирне» русло. Сьогоднішні тенденції - це тенденції вже не кризові, або стресові, що діють одномоментно; це повсякденне життя, і з факторами, які визначають майбутнє, доведеться мати справу протягом місяців. Тим важливіше усвідомлення того, що відбувається, на основі якого будуються, в тому числі обґрунтовані прогнози та плани

Коронакриза та її наслідки: етапи

Період часу з початку березня по серпень поточного року можна умовно розділити на кілька етапів, в залежності від масштабів і темпів змін:

  • Березень - квітень - наростання і пік кризи, складна адаптація до несподіваних викликів. Строгий карантин і пов'язаний з ним різкий стрибок безробіття до 8,5%, скорочення робочих місць, відпустки без збереження зарплати, перехід на віддалену роботу. В останній тиждень травня в Україні було зареєстровано 16,5 тис. безробітних.

  • Травень - поступове ослаблення карантинних обмежень з другої половини місяця, вакансії в Україні чисельно починають рости. Рівень безробіття продовжує залишатися високим. На 1 червня кількість безробітних сягає 511 267 чол., Що на 70% вище червня 2019 року. Найбільш відчутне падіння попиту на персонал спостерігається у сферах торгівлі, готельно-ресторанного бізнесу, в банківській сфері. Компанії адаптуються до віддаленого режиму, освоюють нові методології та інструменти для дистанційного співробітництва.

  • Червень - липень - початок повільного відновлення ринку. За даними Trud.com, 28 травня в пошуковій системі зафіксовано 262 925 вакансій 1 липня - 285 527 вакансій. Відновлюється попит на працівників у сферах FMCG, обслуговування, оживає торгівля і фінансова сфера. Частина співробітників повертається в офіси.

Фактори, що впливають на ринок праці сьогодні

Стан ринку праці визначається, перш за все, інтересами бізнесу. А ключове завдання бізнесу в нинішніх непростих умовах - оптимізувати менеджмент з метою мінімізації витрат і максимізації витрат. Звідси - оптимізація персоналу та управління ім. Вона реалізується в декількох напрямках:

  • Заміна частини штатних співробітників аутсорсерами. І справа не тільки в економії на оренді приміщень. Співробітнику, який працює відрядно, оплачують виконання конкретних завдань, а не перебування на робочому місці 8 годин на день, 5 днів на тиждень.

  • В системі оплати праці знижується постійна частина, а змінна - збільшується. Зі співробітниками, які важко адаптуються до нових умов, компанії розлучаються.

  • Частина роботодавців знижує рівень оплати праці (до 30-40%), при цьому компанія прагне зберегти максимум робочих місць.

  • Удосконалюються механізми організації праці для економії часу і можливості частина команди залишити на віддаленій роботі: наради в месенджерах, використання систем обліку робочого часу для підвищення ефективності.

Перспективи на найближчий рік

Як заявив глава Нацбанку Яків Смолій, рівень безробіття в країні досягне 11,5% і почне знижуватися тільки восени. На думку інших експертів, справжня стабілізація настане тільки в січні наступного року, а зростання можна буде спостерігати, починаючи з другого кварталу 2021-го.

Професії зі стабільним попитом на ринку праці

Динаміка попиту на професії визначається стратегічним вектором, загальним для бізнесу в цілому, і цей вектор - оптимізація.

  • Фахівці в галузі фінансів будуть потрібні, оскільки на них покладаються завдання щодо позбавлення бізнесу від неліквідних активів, мінімізації витрат.

  • Фахівці з диджиталізації цінні своїми компетенціями в області автоматизації процесів. Зокрема, зростає попит профі, які налаштовують CRM, оскільки від їх роботи залежить збереження чинної клієнтської бази та рівень продажів в цілому.

  • Маркетологи, інтернет-маркетологи та PR-фахівці можуть розраховувати на стабільний попит на свої навички і досвід, адже від їх зусиль залежить успіх просування компаній.

  • Системні аналітики, кризові менеджери ще довго будуть потрібний як професіонали, що оптимізують весь комплекс бізнес-процесів.

Професіоналам, так чи інакше пов'язаних з завданнями оптимізації, пропонують зарплати вищі за середньоринкові. Наприклад, середній рівень зарплат для позиції "системний аналітик", за даними Trud.com, становить 23 573 грн, І цю цифру не можна назвати такою, що вражає, але у 20% вакансій пропонується зарплата вже в 41 500 грн. Середня зарплата інтернет-маркетологів теж не є значною (16736 грн), Але в 10% пропозицій згадується цифра від 27100 грн.

Сьогоднішній ринок праці далеко не стабільний, але успішно адаптується до змін. Фактором успіху в нинішніх умовах є гнучкість, причому стосується це і компаній, і фахівців, що працюють, і тих, хто знаходиться в пошуку роботи.