Названо умову, за якої Україні немає сенсу брати новий кредит МВФ

На думку аналітика, при отриманні траншу МВФ має враховуватися стан національної валюти України - гривні

Брати кредит МВФ при зміцненні національної валюти, все одно що просто покласти його в резерви мертвим вантажем і платити відсотки. Таку думку висловив в статті порталу "Коментарі" аналітик Олексій Кущ.

Ніякої кореляції між співпрацею з МВФ і зростанням прямих іноземних інвестицій, за словами аналітика, немає. Як і немає, додає він, ніякого зв'язку між фактом співпраці з фондом і припливом вкладень у наші внутрішні борги.

Як повідомив Кущ, в минулому році нерезиденти пішли, але обіцяли повернутися на ринок ОВДП, скоротивши свої вкладення з 125 млрд грн до 75 млрд. Цього року вони наростили свій портфель до рівня понад 100 млрд грн (1 млрд доларів). За словами аналітика, приманкою стала прибутковість ОВДП в 11%.

Кущ підкреслює, що на тренді зміцнення гривні немає сенсу брати нові кредити, оскільки резерви і так ростуть. Кредити МВФ, зазначає експерт, потрібні на фазі девальвації національної валюти: резерви тануть і валюта потрібна для інтервенцій з її продажу на міжбанку.

Тоді як отримання кредиту при зміцненні національної валюти, пояснює аналітик, означає просто покласти його в резерви мертвим вантажем і платити відсотки.

"І це при тому, що у нас і без того позамежні витрати на обслуговування боргів - понад 150 млрд грн тільки одних відсотків. Якщо ж взяти кредит МВФ для покриття дефіциту бюджету, потрапляємо в пастку "дефляції боргу", описану американським економістом Ірвінгом Фішером. Йдеться про те, що погашення кожної наступної одиниці боргу вимагає від економіки все більших зусиль", - розповів виданню Олексій Кущ.

Як повідомлялося, Україна розраховує на два транші від МВФ.