Головна Новини Бізнес економіка Невтішний прогноз Світового банку: як врятувати економіку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Невтішний прогноз Світового банку: як врятувати економіку України

Експерти розповіли, чи міг уряд пом'якшити "коронаудар" по економіці України

8 жовтня 2020, 14:14 comments1220
Поділіться публікацією:

Всесвітній банк прогнозує падіння економіки України в 2020 році на 5,5%. Це на 2,0 п.п. нижче, ніж прогноз скорочення валового внутрішнього продукту, який банк давав в квітні (3,5%). Чи актуальний прогноз? Чи були шанси у нашої влади не допустити такого падіння? Які важелі так і не були застосовані, що ще можна зробити, щоб поліпшити економічну ситуацію? Відповіді на ці питання для видання "Коментарі" дали експерти.

Невтішний прогноз Світового банку: як врятувати економіку України

"Тотальний карантин бажано не вводити, застосовуючи адаптивний"

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього (УІБ) Данило Монін вважає, що Всесвітній банк вкрай дивно прогнозує Україні.

"Перш за все, коли все аналітичні та експертні центри прогнозували падіння української економіки під час кризи на рівні 5-10% ВВП (а МВФ на рівні 8,2%), і навіть оптимістичний уряд вважав падіння 4,8% за підсумками року, Світовий банк давав падіння всього 3,5%. Зараз же він, нарешті, оновив свої дані до падіння до 5,5%. Що на цей момент цілком ймовірно, — зазначає експерт УІБ. — Якщо, звичайно, посуха, що пройшла в деяких південних регіонах, не скоректує результат в гіршу сторону".

З іншого боку, зазначає Данило Монін, Всесвітній банк дуже песимістичний щодо відновлення економіки в 2021 році та намагається повторити песимізм МВФ.

"Фактично, в МФВ вважають 2021-й за песимістичним сценарієм, де зростання буде всього 1-2% після такого падіння, — каже експерт УІБ. — У той же час і уряд, і експерти (в тому числі я), і навіть стриманий НБУ прогнозують в майбутньому році зростання економіки на 4%+".

На думку Данило Моніна, шансів не допустити падіння ВВП в уряду особливо не було.

"Навесні був зроблений політичний вибір — запустити жорсткий карантин на тлі страху отримати погану ситуацію з захворюваністю. Зараз ми стоїмо на порозі такої ж ситуації. Але тотальний карантин бажано не вводити, застосовуючи адаптивний. Інакше падіння економіки буде ще більшим", — попереджає експерт.

"Зараз мертва кішка (наша економіка) летить вниз"

Якби ми почали захищати внутрішнього виробника, такого обвалу економіки, яке є і буде, не сталося б. У цьому впевнений політичний експерт Михайло Чаплига.

"Варто було створювати платоспроможний попит. Щоб у людей було більше грошей, щоб вони більше витрачали всередині країни. Менше забирати через тарифи і податки. Це потрібно було знижувати, щоб люди могли вижити, — пояснює експерт. — У нас же, навпаки, віджимають гроші. Малий і середній бізнес зовсім впав, так і не дочекавшись підтримки. Позаяк падало промвиробництво, потрібно було вводити загороджувальні мита на ті товари, які ввозяться в Україну, але які виробляються і у нас. Потрібен закон про локалізацію: якщо на державні кошти купуємо зарубіжні товар або послуги, щоб частина виробництва була українська. Замість того, щоб розкрадати ковід-фонд на дорогах, слід залучати до "Великого будівництва" суміжників, особливо зайнятих у виробництві металу, машинобудування".

Крім того, впевнений Михайло Чаплига, важливо було шукати ринки збуту по всіх усюдах, в тому числі в СНД. Нічого цього зроблено не було, зазначає він. У підсумку Україна стрімко перетворюється на аграрну державу, постачальника експортної сировини. При тому, що імпортувати доводиться куди більш дорогі енергоресурси і так далі. Та бути дуже залежними від коливань на зовнішніх ринках.

"Все це — на тлі мародерів, яких у нас завжди вистачає, — підкреслює експерт. — Тому і впали. І те крихітне зростання ВВП, що нам прогнозує Світовий банк, це зростання відскоку мертвої кішки. Зараз мертва кішка (наша економіка) летить вниз. З нового року вдариться об підлогу — і трохи відскочить вгору. Толку від такого відскоку мало. Це точно не зростання. До того ж, промисловість на той час вже буде остаточно лежати..."

"Падіння буде, але не таке велике, як в 2008 і 2014 роках"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що уряду складно було що-небудь протиставити коронакризі. І все ж деякі заходи, які могли допомогти, так і не запущені.

"Зрозуміло, що це була неконтрольована, непрогнозована ситуація. Через ковід схлопнулася ділова активність у всьому світі. Торкнулося це і країн, куди ми експортували продукцію. Плюс — наші карантинні заходи вдарили по нашому ж бізнесу. Звичайно, падіння буде. На щастя, не таке велике, як в 2008 і 2014", — говорить експерт.

Питання в тому, зазначає Тарас Загородній, яких заходів має вжити уряд, щоб оживляти внутрішній попит, щоб стимулювати експорт.

"Особливих таких заходів я, на жаль, не бачу, — говорить експерт. — Тут повинна бути злагоджена робота уряду, парламенту, НБУ. Нацбанк повинен працювати над пожвавленням кредитування економіки. Наповнювати її грошима. Щоб був попит, щоб гроші вливалися в економіку. Уряд повинен компенсувати кредитні ставки, які у нас дуже високі. Повинна бути протекціоністська політика, яка б обмежувала імпорт і завантажувала внутрішнє виробництво. Нічого цього, на жаль, немає".

Раніше повідомлялося, що у Світовому банку очікують, що Україна зіткнеться з новими карантинними обмеженнями та їх наслідками на тлі "другої хвилі" коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини