Головна Новини Бізнес економіка Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ

Про це заявив економіст Віктор Скаршевський, коментуючи ситуацію на енергоринку

26 січня 2021, 16:24
Поділіться публікацією:

НЕК "Укренерго" офіційно заявила, що станом на вчора, на 25 січня 2021, запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій 455 тис. тонн, що є історичним мінімумом і не забезпечує енергетичну безпеку країни.

Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ

Компанія «Укренерго» зробила важливу заяву - фото: з відкритих джерел


"Українську енергосистему минулого морозного тижня вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту. Так, імпорт з Білорусі з 18 по 24 січня збільшився в 1,5 рази з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу. Якби не цей імпорт, то, за оцінкою "Укренерго", в Україні могли б статися віялові відключення.


На цьому тлі, в парламенті лобіюється заборона на імпорт електроенергії. Ця заборона, внаслідок зниження конкуренції, може викликати нову хвилю підвищення цін як для промисловості, так і для населення. Бенефіціаром такого сценарію буде, перш за все, монополіст на енергетичному ринку в особі ДТЕК "- вважає економіст.


"Крім ризику віялових відключень і підвищення цін на електроенергію, заборона імпорту електроенергії може нашкодити співпраці з МВФ, на кредитні транші, які так розраховує український уряд. Як то кажуть — три в одному.


Владі, в тому числі Верховній Раді, необхідно діяти не в інтересах окремих монополістів, а в інтересах української промисловості та громадян. Наприклад, крім іншого, максимально використовувати потужності атомних електростанцій, які виробляють найдешевшу електроенергію. Тоді та потреба в імпорті зникне сама собою, і ціни з тарифами не показуватимуть підвищувальний тренд, і додаткових проблем з МВФ не з'явиться "- додає В.Скоршевскій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини