Обмеження імпорту електроенергії може зірвати програму співпраці України з МВФ

Про це заявив економіст Віктор Скаршевський, коментуючи ситуацію на енергоринку

НЕК "Укренерго" офіційно заявила, що станом на вчора, на 25 січня 2021, запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій 455 тис. тонн, що є історичним мінімумом і не забезпечує енергетичну безпеку країни.


"Українську енергосистему минулого морозного тижня вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту. Так, імпорт з Білорусі з 18 по 24 січня збільшився в 1,5 рази з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу. Якби не цей імпорт, то, за оцінкою "Укренерго", в Україні могли б статися віялові відключення.


На цьому тлі, в парламенті лобіюється заборона на імпорт електроенергії. Ця заборона, внаслідок зниження конкуренції, може викликати нову хвилю підвищення цін як для промисловості, так і для населення. Бенефіціаром такого сценарію буде, перш за все, монополіст на енергетичному ринку в особі ДТЕК "- вважає економіст.


"Крім ризику віялових відключень і підвищення цін на електроенергію, заборона імпорту електроенергії може нашкодити співпраці з МВФ, на кредитні транші, які так розраховує український уряд. Як то кажуть - три в одному.


Владі, в тому числі Верховній Раді, необхідно діяти не в інтересах окремих монополістів, а в інтересах української промисловості та громадян. Наприклад, крім іншого, максимально використовувати потужності атомних електростанцій, які виробляють найдешевшу електроенергію. Тоді та потреба в імпорті зникне сама собою, і ціни з тарифами не показуватимуть підвищувальний тренд, і додаткових проблем з МВФ не з'явиться "- додає В.Скоршевскій.