Головна Новини Бізнес економіка Обвал цін на електроенергію в Україні: у НКРЕКУ пояснили, хто може стояти за маніпуляціями
commentss НОВИНИ Всі новини

Обвал цін на електроенергію в Україні: у НКРЕКУ пояснили, хто може стояти за маніпуляціями

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, припускають, що за маніпуляціями на біржовому сегменті ринку електроенергії може стояти компанія ДТЕК

29 травня 2020, 16:06 comments2053
Поділіться публікацією:

На біржовому сегменті ринку електроенергії відбуваються маніпуляції, які ведуть до обвалу цін на електроенергію. Про це йдеться в заяві на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Обвал цін на електроенергію в Україні: у НКРЕКУ пояснили, хто може стояти за маніпуляціями

Згідно з версією НКРЕКУ, таке падіння ціни носить явно штучний характер, оскільки "не відображає фактичного попиту і пропозиції електроенергії в енергосистемі України". Національна комісія, проаналізувавши ситуацію, прийшла до висновку, що ціновий провал на ринку викликали дії групи компаній ДТЕК шляхом істотного скорочення закупівлі електроенергії на ринку "на добу вперед". До того ж в останні дні в ЗМІ, як йдеться в заяві, стартувала цілеспрямована інформаційна кампанія з дискредитації дій НКРЕКУ, які нібито привели до обвалу ціни і кризи в енергетиці.

"Чітко простежується чорна піар-кампанія по окремим членам НКРЕКУ, яка носить відверто замовний характер, а звинувачення, які висловлюють окремі політики і "експерти", є відвертим наклепом. Зокрема, щодо дій члена НКРЕКУ Д. Коваленка, який займає професійну та збалансовану позицію, але яка може не влаштовувати деяких учасників ринку", — зазначає комісія.

У НКРЕКУ кажуть, що всі рішення вони приймають колегіально, з обговоренням, враховуючи зауваження учасників ринку та споживачів. Члени НКРЕКУ не можуть бути лояльні до будь-яких фінансово-промислових груп, а зобов'язані балансувати інтереси виробників, постачальників і споживачів електроенергії, зокрема, в умовах кризи, викликаної COVID-19, з метою збереження енергосистеми країни.

Враховуючи таку масштабну кампанію по дестабілізації ринку, на наступне засідання НКРЕКУ винесли проект рішення щодо визначення мінімальних цін на ринку "на добу вперед" на рівні 980 грн/МВт в денний період і 567 грн/МВт в нічний час. Це, сподіваються в комісії, допоможе стабілізувати цінову ситуацію на ринку, якщо окремі учасники будуть продовжувати розпочату кампанію.

НКРЕКУ спільно з Антимонопольним комітетом України також заявили про намір найближчим часом вжити заходів щодо дій учасників ринку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини