Головна Новини Бізнес економіка Падіння цін на нафту: як це відіб'ється на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Падіння цін на нафту: як це відіб'ється на Україні

На думку експертів, українська економіка поки ніяк не відчує цього падіння цін

2 жовтня 2020, 15:50
Поділіться публікацією:

У перший день жовтня ціни на нафту різко пішли вниз. "Коментарі" дізналися у експертів, з чим це пов'язано і до чого може привести.

Падіння цін на нафту: як це відіб'ється на Україні

"Поточне зниження цін не є чимось особливим"

Голова Комітету з питань розвитку економічної конкуренції при ТПП України, Директор в Науково-технічному центрі "Психея" Сергій Сапегін пояснює: "Коли говорять про світові ціни на нафту, мають на увазі, як правило, ф'ючерсні ціни. Тобто, ресурс нафти, який буде надходити на ринок в наступні місяці або навіть роки. У зв'язку з цим на формування цін на таку нафту в більшій мірі впливають події, які ще не відбулися, але можуть відбутися і очікування учасників ринку щодо зміни факторів, що роблять найбільший вплив на ціноутворення. Найбільш важливі з них — попит і пропозиція ".

Що стосується пропозиції нафти, то тут ми бачимо цілком сформувалися відносини між країнами — експортерами нафти, зазначає Сергій Сапегін. Втім, навіть їх єдність і готовність мати збалансований ринок при зрозумілих доходи періодично не витримує випробувань.

"Характерним подією в цьому сенсі була березнева спроба Росії чинити тиск на ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти), яка закінчилася коротко переможної" війною "Саудівської Аравії, — нагадує директор НТЦ" Психея ". — Втім, наслідком цього були безпрецедентна для нафтового ринку ситуація "негативних" цін на нафту і нафтопродукти. І хоча країни — експортери нафти декларують виконання своїх зобов'язань за угодою ОПЕК, виключати чергових демаршів учасників розширеного світового картелю не слід ".

Друга складова, пов'язана з попитом, таїть в собі, за словами Сергія Сапегіна, ще більше невизначеностей. Адже ситуація, обумовлена карантинними обмеженнями і змінами економіки, абсолютно нова для аналітиків. І моделі прогнозування попиту, сьогодні дають великі похибки, ніж раніше. Ряд економістів очікують поглиблення світової кризи, посилення торгових воєн, і збільшення протекціоністських заходів країн пір захисту своїх виробників. Економічна криза, судячи з усього, буде поглиблюватися.

"У цих умовах не можу виключати розбалансування співвідношення світового попиту і пропозиції, що призведе до збільшення волатильності на ринку нафти, — говорить Сергій Сапегін. — Втім, поточне зниження цін на нафту на рівні 10% не є чимось особливим. Якщо раніше в ході біржових торгів такого роду різкі зміни цін приводили до зупинки торгів і їх відновлення після розгляду біржовими комітетами, то навесні ми стали свідками падіння цін на нафту з рівня близько $ 20 до — $ 40. Ми розуміємо, що такі ціни на нафту стали можливі лише через спекулятивного характеру біржового ціноутворення на нафту. Така ситуація на світовому ринку змушує країни імпортери нафти і нафтопродуктів вживати заходів щодо захисту внутрішнього ринку від спекулятивних коливань ".

На жаль, зазначає експерт, сьогодні на внутрішньому ринку нафтопродуктів загострилися проблеми, пов'язані з відсутністю контролю над ним з боку держави.

"Це стосується і контролю якості палива, і контролю над цінами, і управління ринковою інфраструктурою, і запасів нафти і нафтопродуктів, і балансу нафтопродуктів, і збалансованості акцизної політики. Перелік можна продовжувати, — запевняє Сергій Сапегін. — У зв'язку з цим правильним бачиться підписання президентом України указу "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року" Про Стратегію національної безпеки України ". Документ передбачає розробку в найближчі місяці ряду стратегічних документів, в тому числі Стратегію енергетичної безпеки. Сподіваюся, що при розробці стратегії будуть запропоновані заходи щодо захисту споживача від зазначених негативних зовнішніх факторів і проблем, що накопичилися внутрішніх проблем ".

"Поки ринок нафтопродуктів ніяк не відреагував"

Генеральний директора ТД "SunOil" (мережа АЗС), експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук основними причинами зниження цін на нафту відбувається називає негативні очікування падіння попиту на тлі невдалих спроб приборкати світову пандемію Covid-19.

"Наприклад, влада Мадрида і Парижа досягли домовленості про часткової ізоляції всього міста і його передмість. А перспективи того, що в Європі в багатьох країнах знову обмежать пересування, підривають надії на відновлення попиту в короткостроковій перспективі ", — пояснює Леонід Косянчук.

Другим фактором, що вплинув на ціноутворення, стало, за словами експерта, збільшення поставок нафти ОПЕК: видобуток у вересні зросла на 160 тис. Бар. / Добу. (Б / д) в порівнянні з серпнем. Зростання відбулося в основному за рахунок збільшення поставок з Лівії та Ірану.

"Тим не менше, очевидно, що падіння цін буде обмежено прогресом в переговорах по пакету стимулів для економіки США, — продовжує Леонід Косянчук. — Адміністрація президента США Дональда Трампа запропонувала новий пакет стимулів на суму понад $ 1,5 трлн. У четвер, 1 жовтня, нафтові ціни впали до мінімуму з 15 вересня ".

Експерт підкреслює, що падіння цін на сировину (нафту) має спричинити за собою і падіння цін на нафтопродукти. При цьому закликає врахувати, що поки мова йде про грудневі ф'ючерси. Так що цей фактор може вплинути на ціноутворення в сегменті нафтопродуктів не раніше кінця січня 2021 року.

"Швидше за все, на ціни буде надавати рівень попиту на моторні палива, тому що основним фактором залишається співвідношення попит / пропозиція, а не вартість сировини, — каже Леонід Косянчук. — А рівень попиту буде залежати від ступеня карантинних обмежень та пори року. Поки що ринок нафтопродуктів ніяк не відреагував ".

За словами експерта, для українського ринку основними факторами роздрібних цін були і залишаються:

1. Котирування європейського ринку нафтопродуктів.

2. Курс НБУ: ставлення української гривні до долара і євро.

"Так що, в найближчій перспективі, як мені здається, ніяких істотних змін не відбудеться, — зазначає Леонід Косянчук. — Якщо, звичайно, НБУ не обвалить гривню ще нижче ".

Раніше "Коментарі" пояснювали причину різкого стрибка цін на нафту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини