Головна Новини Бізнес економіка Послуги ріелторів в Україні можуть стати обов'язковими: хто виграє у разі прийняття законопроекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Послуги ріелторів в Україні можуть стати обов'язковими: хто виграє у разі прийняття законопроекту

Зараз при оформленні угод з нерухомістю багато українців часто відмовляються від послуг ріелторів, так як це призводить до додаткових і чималих витрат. Експерти розповіли, чому саме зараз такі послуги в Україні вирішили зробити обов'язковими

30 червня 2020, 16:21 comments2593
Поділіться публікацією:

У парламент України подали законопроект №3618 про регулювання ріелторських послуг. Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили його досить критично.

Послуги ріелторів в Україні можуть стати обов'язковими: хто виграє у разі прийняття законопроекту

Законопроект про послуги ріелторів не обговорювався з експертами

Керівник Комітету з інформаційних систем та аналітики Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Едуард Бразас підкреслює, що з експертами ринку документ не обговорювався і не узгоджувався. АФНУ виступила з критикою документу, підкресливши, що деякі пропозиції несуть корупціогенні ризики, а також порушують антимонопольне законодавство і в більшості своїй порушують права та інтереси суб'єктів ринку надання ріелторських послуг.

"Я повністю підтримую і підтверджую позицію АФНУ. Додам дещо від себе, – каже Едуард Бразас. – Умовно цей законопроект можна розділити на дві частини. Перша – це перші п'ять розділів законопроекту. Тут йде мова безпосередньо про регулювання ріелторської діяльності".

Це питання, за словами експерта, два роки обговорювалося робочою групою при Фонді держмайна України, із залученням найбільших ріелторських організацій.

"На даний момент узгоджений проект знаходиться в Міністерстві економіки. Навіщо було "винаходити щось нове, неузгоджене і з корупційними ризиками – не зовсім зрозуміло, – підкреслює Едуард Бразас. – Передача питання сертифікації ріелторів та ведення їх реєстру в приватну "громадську організацію" без участі держави – дуже спірне питання. Як і обов'язкове членство в ній (зі сплатою внесків, природно) всіх ріелторів. А наділення її функцій слідства та суду з неможливістю оскаржити "вирок" – пряме порушення чинного законодавства".

Але найцікавіше, зазначає експерт, приховано в Розділі VI.

"Створення якоїсь приватної "бази об'єктів", яка не створює ніякої додаткової цінності, але без ідентифікатора з якої жоден громадянин України не зможе розпоряджатися своїм майном – це корупційний податок в чистому вигляді! – впевнений Едуард Бразас. – І як громадянин, і як фахівець я категорично проти таких схем і нав'язування "послуги". Тому разом з АФНУ я категорично проти цього законопроекту".

Законопроект про ріелторські послуги: хто отримає вигоду

Експерт з нерухомості Михайло Артюхов критикує законопроект №3618, який створювався без обговорення з ключовими асоціаціями і спілками фахівців по нерухомості – АФНУ, ССНУ (Союз фахівців з нерухомості України).

"У разі ухвалення цього законопроекту, основну вигоду отримає вузька група осіб, яка створює для себе "рентний бізнес" від перерозподілу грошових потоків, – підкреслює Михайло Артюхов. – Це не перша спроба створення правил на ринку брокерських послуг по нерухомості. Але, мабуть, найбільш невдала за всі".

Експерт впевнений, що вирішити завдання регулювання роботи ріелторів вийде лише еволюційним шляхом.

"В ідеалі – асоціація, яка спирається на кращі ділові практики провідних брокерів та агентів з нерухомості, подає як порядний лобіст в профільні комітети Верховної Ради багаторазово відшліфований законопроект, який спирається на Кодекс етики та Стандарти діяльності. А "спускати до виконання документ, без обговорення з асоціацією, – немудро і самовпевнено", – вважає Михайло Артюхов.

Ріелтори в Україні та нові можливості для наповнення бюджету

Політичний експерт Світлана Кушнір підкреслює, що законопроект, покликаний навести порядок на ринку нерухомості, як і практично все у "слуг народу", більше схожий на драконівську систему стягнення винагороди.

"Ринок нерухомості в Україні (і продаж, і оренда) регулюється певними законами, але не досконало, – зазначає політексперт. – Підприємницька діяльність від здачі квартир в Україні оформлена від сили 10% власників житла. Тобто, у нас багато власників житла нелегально здають його в оренду... І в цьому сенсі можна зрозуміти бажання влади якось вивести бізнес з тіні. І було б зрозуміло, якби цей законопроект в основі своїй містив фундаментальні захист прав і наймачів житла, і власників нерухомості, і посередників. Адже нерідкі випадки шахрайського способу ведення ділової активності на цьому ринку... Але, як у нас часто буває, держава і государеві слуги вирішили зробити інші акценти".

На думку Світлани Кушнір, нардепи побачили можливість наповнення бюджету. І саме це, схоже, поставили на чільне місце. Ну і можливість по ходу справи заробити на схемах.

"Ліцензування, видача якихось посвідчень, навчання – непогані і десь потрібні речі. Але коли доходить до виконання – воно у нас традиційно кульгає. А корупційні ризики ростуть, – пояснює експерт. – Пропонується прибрати цілий пласт юридичного супроводу угод з нерухомості. Тим самим порушуючи права людей, які працювали на цьому ринку давно. Якщо все, як пропонується, робити тільки через брокерів – це введення прокладок на законодавчому рівні. А прокладки беруть за свої "послуги" гроші. І оплата цих "послуг" на рівному місці ляже тягарем на кишеню або власника нерухомості, чи того, хто її купує, орендує. Автори законопроекту не врахували і цього, ні того, як їх пропозицію сприйме суспільство".

Світлана Кушнір вважає, що якщо закон приймуть у такому вигляді, він буде дискримінаційним. Фактично, створить нерівні умови для учасників ринку нерухомості.

"До того ж, – продовжує експерт, – такі ініціативи вдарять по і так рейтингу партії влади, який і без того знижується. Навряд чи люди, які здають в оренду квартиру, зрадіють, що їм доведеться робити це в майбутньому з урахуванням брокерських послуг. Не будуть раді закону і люди, які продають, купують, відчужують нерухомість. Тому що їм "світять" додаткові витрати. Ну, а вигодоодержувачами стануть ті, хто намагається перекроїти ринок на свою користь. Можна провести аналогію з "майданчиками Яценко", які під час реєстрації угод приносили мільйонні доходи людям, що зуміли протягнути цю схему. Ну, а ті, хто просуває обов'язкові брокерські послуги, теж будуть знімати свої вершки. І ті можуть обчислюватися мільйонами, а то й мільярдами".

Експерт впевнена, що даний законопроект викличе масове неприйняття у українців.

"Не від хорошого життя багато українців навчаються викручуватися без допомоги держави, заробляти, нехай навіть і нелегально, не сплачуючи податки, – підкреслює Світлана Кушнір. – І вони точно не будуть раді перспективі віддати державі ще більше. Тим більше, на тлі тотального зубожіння населення, втрати роботи багатьма, не діючого правила, що закон один для всіх".

Нагадаємо, експерти розповіли виданню "Коментарі", яким чином пандемія, карантин і криза можуть позначитися на будівельної галузі в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини