Про що говорять нові вимоги МВФ: що викликає тривогу

Зберігається та заохочується політика мобілізації доходів бюджету за будь-яку ціну

Виконавча рада МВФ затвердила цього тижня другий перегляд програми EFF для України, наголосивши на досягненні нашої країни в реформах, що проводяться, незважаючи на війну. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пояснивши, що Україна може тепер отримати ще 900 млн. дол. допомоги від Фонду. У свою чергу, перший заступник голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розповів, що у меморандумі МВФ про фінансову та економічну політику "зашито" 12 нових структурних маяків, включаючи не зниження пенсійного віку; мінімізування збільшення видатків на пенсії; жодних нових спецпенсій чи пільг; перезапуск Бюро економічної безпеки (БЕБ), аудит ефективності НАБУ, оцінки фіскальних та квазіфіскальних ризиків. Як оцінюєте нові вимоги МВФ та загалом співробітництво України з Фондом на фоні війни? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Економіка виживання

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин вважає, що апгрейд Меморандуму нічого нового не привніс.

"Зберігається та заохочується політика мобілізації доходів бюджету за будь-яку ціну. А саме через агресивний збір податків, заборону зниження податкового тиску зараз і в найближчому майбутньому, приховану атаку на спрощену систему оподаткування обліку та звітності", – пояснює експерт.

При цьому, акцентує він, очевидно, що подібні вимоги МВФ не викликають у української фіскальної влади навіть мінімального рівня незгоди (рівень захисту інтересів бізнесу дорівнює нулю).

"Більш того, посилення втручання держави в економіку повністю схвалюється та підтримується. Економіка виживання", – констатує В'ячеслав Черкашин.

Отримуємо дорогі кредити від Фонду по 7% річних у валюті

Економічний експерт Данило Монін поділився такою думкою:

"Меморандум МВФ вкотре закріплює "сіру зону Україну" з відсутністю перспектив за наддорогі кредити від Фонду по 7% річних у валюті. Тоді як решта дають гроші у вигляді грантів або під 0-2% річних".

Крім цього, зазначає експерт, Меморандум передбачає запуск національної стратегії доходів з підвищенням податків на 3-4% ВВП, вбиваємо спрощену систему або не істотну мінімізацію, скорочення кредитування за єдино працюючою програмою кредитування 5-7-9, фактично забираючи ресурс для відновлення у внутрішніх гравців – і формуючи українську юрисдикцію неконкурентною для інвестицій із ззовні.

"Спроби реформувати ОЗУ типу БЕБ заздалегідь приречені на провал. Бо збільшення податків та регуляцій даватиме ще більше повноважень для чиновників займатися здирством, – вважає Данило Монін. – Але це шлях, який обрала українська влада – стояти з простягнутою рукою та підтримувати корупційний статус-кво... За допомогою МВФ. Формуючи з кожним роком збільшені виплати кредитів, рухаючи державу в дефолт".

Читайте також на порталі "Коментарі" - головні висновки з візиту Зеленського до США: чи проголосує Конгрес допомогу Україні.