Продовольча безпека під час війни: яке рішення вже ухвалив Кабмін – що за ним стоїть

Уряд сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни

Кабінет міністрів України підтримав рішення, яке дозволить торговим мережам залучити пільгові кредити до 1 млрд грн терміном на рік під 5%. Як оцінюєте це рішення? Які ще важливі у сенсі продуктової безпеки рішення слід ухвалити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Наразі Кабмін займається тим, що активно робить емісію грошей

За словами голови Українського аналітичного центру, економіста Олександра Охріменка, цього року інфляція становитиме близько 20%. Отже, пільгові кредити, про які заявив Кабмін, - це дуже добре, вважає він.

"На мій погляд – уряд зараз робить правильні дії. І робить їх вчасно. На сьогоднішній момент важливо, щоб не було дефіциту товарів. І для цього торговим мережам конче потрібні гроші", – пояснює експерт.

Фактично, продовжує він, зараз Кабмін займається тим, що активно робить емісію грошей. І заливає ними у разі торгові мережі.

"Хоча це і емісія грошей, але в умовах війни це набагато краще, ніж грошовий голод. З одного боку – емісія грошей стимулює інфляцію. З іншого - зараз вона рятує економіку України, перш за все, торгівлю від краху, – акцентує Олександр Охріменко. – Тож я максимально підтримую цю ідею Кабміну".

Держрезерв має бути поповнений, щоб забезпечувати продовольством населення

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній упевнений, що пільгові кредити у такий складний час – дуже правильно.

"Сподіваюся, вони будуть представлятися і надалі, причому не лише для торгівлі, а й для виробництва. У тому числі – для бізнесу, що випускає критично важливі товари соціального ладу. Виробництво борошна, хліба", – зазначає експерт.

Він вважає, що з огляду на військові дії Україні слід домовлятися з Польщею, іншими прикордонними країнами-членами ЄС, щоб ми переносили свої продовольчі склади на їхню територію.

"Оскільки російські окупанти активно обстрілюють у тому числі елеватори, продовольчі склади, щоб викликати гуманітарну кризу в Україні, – пояснює Тарас Загородній. – Нам необхідно мати стратегічні запаси зерна, що дозволять забезпечити продовольчу безпеку. Держрезерв має бути поповнений, щоб забезпечити продовольством населення. Потрібно забезпечити мінімальний пакет продуктового забезпечення людей. Щоб ми могли годувати і армію, і підтримувати продовольчу безпеку цивільного населення. Це нормальна логіка військової економіки".

Читайте також на порталі "Коментарі" - ЗМІ опублікували карту країн, які підтримують окупантів.