Головна Новини Бізнес економіка Протести підприємців: чи буде бунт через касові апарати
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести підприємців: чи буде бунт через касові апарати

Українські експерти розповіли, до чого можуть привести масові протести підприємців

10 листопада 2020, 10:36 comments1222
Поділіться публікацією:

Представники малого бізнесу оголосили акції протесту по всій Україні — проти касових апаратів, введених з 1 січня 2021 року і карантину. Деякі говорять навіть про повномасштабний бунт. Про те, чи почує влада вимоги громадян і чим загрожує для України ігнорування вимог підприємців розповіли українські експерти.

Протести підприємців: чи буде бунт через касові апарати

"Ініціатива влади буде провалена"

Глава Асоціації малого і середнього бізнесу Руслан Соболь зазначає, що економічні наслідки пандемії вносять свої корективи в життя взагалі — і в підприємницький сектор зокрема. 

"Вже зараз величезна кількість торгових точок, закладів громадського харчування, мають "епідемію" касових апаратів. Споживачів зустрічають таблички "на жаль, термінал не працює". Це — яскраве свідчення того, як до ініціатив про касові апарати відноситься реальний сектор, — підкреслює експерт. — Підприємці ігнорують касові апарати та проводять розрахунки в готівковій формі. Саме так реальний сектор "підтримав" ініціативу влади. Від слова "ніяк". Споживчий попит падає, доходи падають. І спроби влади отримати в такій ситуації додаткові податки закінчаться нічим. Ця ініціатива буде провалена".

Що стосується підприємницьких бунтів, то Руслан Соболь не виключає соціальної активності підприємців.

"Але біда в тому, що вона буде обов'язково підхоплена якийсь із політичних сил — і розкручена на свою користь. Наприклад, з упором на дострокові парламентські вибори, на імпічмент президента... Тобто, підприємців втягнуть в політичні ігри, — вважає Руслан Соболь. — Замість того, щоб спільно шукати вихід із кризової ситуації".

"Бунти приведуть до федералізації"

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер в Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець вважає, що сама по собі відмова відстрочити введення касових апаратів навряд чи призведе до масових акцій протесту підприємців. Але цілком може підштовхнути Україну до... федералізаційних настроїв.

"Місцева влада після децентралізації може самостійно скасовувати дії нормативних актів. Це буде фактично початок федералізації України. Аналогічні кроки ми вже бачили, коли центр вводив карантинні заборони, а на місцях ігнорували будь-які рекомендації уряду", — нагадує експерт.

Ростислав Кравець не виключає, що деякі політичні партії, які будуть отримувати зовнішнє фінансування, також можуть використовувати невдоволення підприємців (і не тільки) карантинними обмеженнями та іншими проблемними моментами як привід для організації масових протестів.

"Бунти якщо і будуть, то — керовані. А вимоги лунатимуть уже не тільки економічні, але і політичні", — прогнозує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі",  депутати можуть відстрочити на рік введення системи касових апаратів в Україні — до 1 січня 2022 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини