Головна Новини Бізнес економіка Прожитковий мінімум в Україні: як зрівняння фактичного і номінального прожиткового мінімуму змінить життя українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Прожитковий мінімум в Україні: як зрівняння фактичного і номінального прожиткового мінімуму змінить життя українців

Експерти розповіли виданню «Коментарі», чи може Верховна Рада прирівняти рівень фактичного і номінального прожиткового мінімуму, а також, як подібне «рівняння» може позначитися на пенсіонерах, бюджет, економіці

9 червня 2020, 13:00 comments2080
Поділіться публікацією:

Прожитковий мінімум в Україні станом на сьогоднішній день становить 2027 грн. Підперезана до нього мінімальна пенсія ще менше – 1638 грн. Двічі у поточному році прожитковий мінімум збираються піднімати, але не значно: з 1 липня – до 2118 грн, з 1 грудня – до 2189 грн.

Прожитковий мінімум в Україні: як зрівняння фактичного і номінального прожиткового мінімуму змінить життя українців

Багато українців зазначають, що вижити на мінімальні зарплату і пенсію практично не можливо. У цьому контексті час від часу в країні спливає питання про необхідність прирівняти рівень фактичного і номінального прожиткового мінімуму. Відповідний законопроект №3515 був нещодавно зареєстрований у Верховній Раді.

Прожитковий мінімум в Україні і середня зарплата

Голова Українського аналітичного центру (УАЦ), економіст Олександр Охріменко зазначає, що законопроектом пропонується прив'язати прожитковий мінімум до відсотка від середньої зарплати.

"А саме – щоб він становив 40% від середнього рівня оплати праці за 2019 рік з урахуванням інфляції. Тобто, нинішній прожитковий мінімум з 2027 грн може зрости приблизно до 4201 грн. В кінцевому рахунку його хочуть довести до 2030 року до 50% від середньої зарплати", – пояснює керівник УАЦ.

Олександр Охріменко вітає ідею розробити нові підходи, які можуть призвести до того, що прожитковий мінімум в Україні буде розрахований правильно, з урахуванням реалій, що він стане справедливим, економічно обґрунтованим. Але сумнівається в її успішної реалізації.

"Відомо, що прив'язані до прожиткового мінімуму мінімальна зарплата і пенсія. Враховуючи, що зараз прожитковий мінімум у нас становить трохи більше 2 тисяч гривень, зрозуміло, що на ці гроші нереально прожити місяць, – зазначає економіст. – Деякі експерти вважають, що мова повинна йти про прожитковий мінімум приблизно в 4-6 тисяч гривень. Але насправді підрахунків ніхто не робив. У запропонованому законопроекті є ідея прорахувати справедливо. Але всі розуміють, що різко підняти прожитковий мінімум неможливо. Почати, припустимо, можна з підняття його на 40% від спочатку пропонованої суми. А потім, в залежності від економічної ситуації, підтягувати... Але зараз це навряд чи можливо. У бюджеті – величезний дефіцит, в меморандумі з МВФ, швидше за все, буде прописана неможливість на час дії угоди (а його, нагадаю, мають намір укласти на 18 місяців) підняття пенсій. Так і наша економіка, м'яко кажучи, не в найкращому стані. І реально ми зможемо потягнути прожитковий мінімум не раніше 2030 року. Мабуть, саме тому такий тимчасово лад в 10 років і прописали в законопроекті".

Прожитковий мінімум в Україні: що вимагається від уряду

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак наголошує: "Зрозуміло, що реальний прожитковий мінімум значно вище, ніж офіційно встановлений. Українці виживають за рахунок дач і городів, а також неофіційних заробітків".

На думку Тараса Козака, держава не здатна підняти прожитковий мінімум до рівня, який можна вважати достатнім для гідного життя.

"Це потребуватиме додаткових сотень мільярдів гривень у бюджет, а їх немає. І не буде в найближчі роки, – пояснює експерт. – Єдиний вихід – швидке зростання економіки. А для цього потрібні дії уряду і парламенту, про які вже сказано-переказано: реформи і модернізація".

Прожитковий мінімум в Україні поки що не реально підняти

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко вважає, що навряд чи українська влада на даному етапі здатна прийняти рішення про реальний прожитковий мінімум.

"Навіть якщо вони на це підуть – не зможуть реалізувати. Надрукувати гроші під популістські ідеї та вкинути їх у оборот легко, але це не викличе поліпшення реального рівня життя українців, включаючи пенсіонерів. Зате призведе до інфляції, яка з'їсть все надбавки до пенсій, мінімальних зарплат і так далі, – підкреслює Анатолій Пешко. – На папері можна зробити що завгодно – це чисто популістські дії. Якби вони це зробили за рахунок поліпшення ситуації в економіці, це б реально позначилося на якості життя, на рівні добробуту українців".

Виживати на гроші, які зараз позиціонуються як прожитковий мінімум та мінімальна пенсія, нереально, переконаний академік. Але вся біда, підкреслює він, що звалилася економіці, колосальний спад промвиробництва, у розриві економічних зв'язків-ланцюжків.

"Споживання електроенергії рекордно впала саме з причини того, що зупиняється виробництво. Як результат – маємо ще й енергокриза, – пояснює Анатолій Пешко. – Щоб піднімати рівень життя – треба піднімати економіку. А це можна зробити лише при стратегічному мисленні, якого немає у нинішньої влади, при вкладенні коштів у національне виробництво, великі промислові підприємства. Потрібні податкові пільги для розвитку того ж машинобудування. І, звичайно, слід залучати інвесторів, у тому числі внутрішніх, для реконструкції наших підприємств, щоб вони стали конкурентоспроможними на світових ринках. Йдеться, приміром, про переорієнтацію промислових підприємств на виробництво легованої сталі. А ось коли ми не просто запустимо, а піднімемо економіку, можна говорити і про підвищення зарплат, пенсій і приведення прожиткового мінімуму у відповідність з реальністю".

Раніше "Коментарі" писали, що 82,7% пенсіонерів отримують пенсію до 4000 тисяч гривень, а це нижче фактичного прожиткового мінімуму, що є ключовою проблемою, яка потребує вирішення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини