Головна Новини Бізнес економіка Пшик або реальна допомога: експерти оцінили темпи індексації пенсій в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Пшик або реальна допомога: експерти оцінили темпи індексації пенсій в Україні

Експерти розповіли, як насправді в Україні йдуть справи з пенсіями

23 лютого 2021, 11:29 comments1221
Поділіться публікацією:

Кабмін анонсував з 1 березня індексацію пенсій на рівні 11% (в середньому на 308 гривень). "Коментарі" запитали експертів, наскільки подібна індексація відображає реальний стан справ з пенсіями і як більш якісно вирішити проблему.

Пшик або реальна допомога: експерти оцінили темпи індексації пенсій в Україні

Фото з відкритих джерел

"Більше половини з 11,1 млн наших пенсіонерів балансують на межі бідності"

Голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко зазначає, що за даними французького інвестиційного банку Natihix, Україна не входить навіть в топ-10 країн з найгіршими умовами для виходу громадян на пенсію. І все ж, проблеми, безумовно, є. І щорічною індексацією їх не вирішити.

"З огляду на, що зараз діє солідарна система нарахування пенсій з необхідним стажем 25, а в перспективі — 35 років, а також з огляду на реальну купівельну спроможність гривні — навіть середня пенсія у 2020 в розмірі 3507,51 грн (зростання в порівнянні з 2019 на 424 грн) змушує більш ніж половину з 11,1 млн наших пенсіонерів балансувати на межі бідності", — підкреслює Оксана Чепіжко.

На її думку, для вирішення цієї проблеми необхідно замість солідарної перейти на змішану накопичувально-солідарну систему з обов'язковим державним 100% гарантуванням накопичень (в тому числі в іноземній валюті).

"Але це неможливо зробити, поки не буде ліквідована корупційна складова у пенсійному забезпеченні та не проведена кредитно-банківська реформа", — впевнена Оксана Чепіжко.

"Індексація на рівні 11% для більшості українських пенсіонерів — це ні про що, це пшик"

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко називає тему пенсій в Україні — однієї з найбільш чутливих.

"Адже українські пенсіонери, пропрацювавши все життя, з виходом на свій заслужений відпочинок — не можуть забезпечити гідні умови життя. Індексація на рівні 11% для більшості українських пенсіонерів — це ні про що, це пшик. Тарифи на комуналку, ціни на ліки та продукти харчування останнім часом зросли настільки істотно, що ця копійчана індексація абсолютно не відповідає сучасним реаліям", — впевнений Олександр Вовченко.

На думку експерта, щоб вирішити будь-яку проблему, в тому числі гідного пенсійного забезпечення, її потрібно вивчити досконало, провести професійні консультації з усіма сторонами та учасниками.

"Слід запустити справжнє громадське обговорення, а не пародії для галочки і періодичну роздачу крихт під соусом "осучаснення пенсій". Чи готова влада, нарешті, слухати і почути пенсіонерів — ось в чому питання? Поки більше схоже на те, що їй зручно їх просто експлуатувати у своїх електоральних перегонах", — резюмує Олександр Вовченко.

Як повідомлялося, фінансування субсидій в лютому скоротиться. Відомо, в чому причина.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини