Рада заборонила банкрутувати підприємців на період карантину

Борги підприємств на час карантину тепер заморожено

Юридичні особи, які ведуть комерційну діяльність в Україні і мають борги перед кредиторами, звільнилися від відкриття проваджень по банкрутству. Така норма міститься в законопроекті №3322, який був прийнятий у Верховній Раді. На підтримку закону виступили 307 парламентаріїв.

Документ передбачає, що під час дії карантину та ще три місяці після його скасування відкривати провадження у справах про банкрутство боржників - юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, котрі виникли з 01 лютого 2020 року заборонено. Також для боржників збільшили термін подання звернення в господарський суд, якщо вимоги кредиторів заважають подальшому функціонуванню бізнесу.

В такому випадку надається право комітету кредиторів і забезпеченим кредиторам (щодо майна, яке є предметом забезпечення) ухвалити рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника. Також припиняється нарахування відсотків на зобов'язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані планом санації або реструктуризації боргів боржника.

Серед нововведень — зняття відповідальності з арбітражних керівників за невиконання обов'язків під час карантину.

Як повідомляв портал "Коментарі", українські підприємці, які постраждали від пов'язаних з карантином обмежень, зможуть отримати кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). ЄБРР і Національний банк України підписали договір тривалістю на 2 роки, згідно з яким можливо буде здійснювати валютні операції своп гривня/долар в обсязі до 500 млн дол.