Що стоїть за ідеєю "тисяча гривень від Зеленського": звідки гроші

На фоні розмов про брак коштів на оборону та підвищення податків постає чимало питань щодо нової ініціативи влади

Володимир Зеленський 25 жовтня записав нове звернення до українського народу. У ньому президент розповів про допомогу, яку отримає кожна родина. Нова програма підтримки населення передбачає виділення по 1 тисячі гривень на кожного члена сім'ї. Проте витратити її можна буде лише на певні категорії. У мережі відразу ж заговорили про "Вовину тисячу", інтерпретуючи її з "Юлиною тисячею" прем'єра Тимошенко у 2008 році. Про що свідчить така ініціатива влади? До чого виникають питання? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Головне питання щодо 1000 гривень – яке джерело походження цих грошей

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що перше, на що потрібно звернути увагу – це на джерело походження цих грошей.

"Якщо говорити грубо, то на сьогоднішній день у нас у єдиному демографічному реєстрі приблизно 27-28 млн. населення. Щоб роздати цим людям по 1000 гривень, потрібно 27-28 млрд. І це при тому, що у нас із вами дефіцит витрат на оборону – півтрильйона, які незрозуміло, звідки збирати, бо всі податки, які плануються, до кінця року дадуть лише 30 млрд. Тобто виходить, що ми хочемо зібрати з населення податків на 30 млрд і ці ж 30 млрд роздати людям. Напрошується наступне питання: джерело цих коштів – це кошти від кредиту, який нам пропонують наші партнери? Мова про 50 мільярдів доларів. Чи є якесь інше джерело? Але для того, щоб визначити логіку всього цього процесу, потрібно у будь-якому разі розуміти джерело", – каже експерт.

Олег Пендзин зазначає, другий момент – треба згадати, що в нас вже діє механізм, який називається "Національний кешбек", який передбачає, що гроші на спеціальних картках будуть використовуватися, після того, як вони будуть нараховані, на ті ж самі напрямки, про які у своєму зверненні говорив Зеленський, тобто на оплату послуг ЖКГ, купівлю товарів вітчизняного виробника тощо.

"Тут як би механізм зрозумілий. Але, коли йдеться про 1000 гривень, то відразу треба розуміти, що це будуть гроші не для вільного доступу. Вони будуть нараховані на спеціальний рахунок і їх можна буде використовувати за тим же механізмом, по якому діє програма "Національний кешбек". Тобто це будуть не ті гроші, як видавалася "Юліна тисяча". Тоді гроші видавалися людям фактично готівкою на руки. Тут це будуть гроші на спецрахунку зі спеціальним режимом використання", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

Він додає, ще один момент, який є сенс обговорити, полягає в тому, що, якщо люди отримають по 1000 гривень, то це вважатиметься прибутком. І ось виникає питання – чи буде цей дохід оподатковуватись?

"За законом з нього має сплачуватись ПДФО. З нього мають сплачуватись 5% військового збору. Адже для того, щоб з "Національного кешбеку" не сплачувалися податки, в останньому законодавчому акті, який було прийнято за збільшенням військового збору до 5%, була окрема стаття, що доходи за "Національним кешбеком" не оподатковуються. Отже, владі потрібно додатково приймати закон, за яким ця ось 1000 гривень не оподатковуватиметься. Це важливо, тому що, якщо цього не прийняти, ця тисяча буде оподатковуватися. Усі отримувачі цієї тисячі мають подавати податкову декларацію. Тому що у них утворюється податок, за яким вони не мають податкового агента. Іншими словами, якщо ви десь працюєте та отримали гроші, то вашим податковим агентом виступає роботодавець. Він за вас сплачує податки. Ви не повинні йти до податкової та заповнювати декларацію. Якщо ви купили якийсь товар у магазині, де є ПДВ, то податковим агентом з ПДВ є організація, яка цей товар вам продала. Вона перераховує до бюджету ПДВ, який зняла з нас", – зазначив Олег Пендзин.

Він уточнює, що за "Національним кешбеком" ухвалили спеціальні зміни до закону про оподаткування, що ці гроші вже "чисті" і за ними немає податку. А з цієї 1000 гривень поки що незрозуміло як.

"І останнє питання – ці гроші обов'язкові або від них можна відмовитися? Тобто людині обов'язково потрібно відкривати картку та отримувати ті гроші, які передбачені чи від цього можна відмовитись? Сьогодні під цією ініціативою є купа незрозумілих речей: і з оподаткуванням, і з механізмом отримання, і з механізмом витрати, і з джерелом походження цих грошей. І ось, коли з цим усім буде зрозуміло, тоді можна буде сформулювати свою чітку позицію", – підсумував експерт.

Є дві версії подій

Економічний експерт Данило Монін зізнався, що для нього вкрай несподівано отримати таку пропозицію від президента.

"У той час, коли останні 2-3 місяці йшла підготовка, що грошей немає... Армія залишиться без зарплат і потрібно піднімати податки, розповідати про видачу всім по 1 тисячі гривень виглядає вкрай кумедно", - зазначив експерт.

Справа в тому, пояснює Данило Монін, що цього тижня президент мав зустріч, де обговорювався законопроект 11416-д і президент мав підписати його. Але цього не сталося.

"І маю тепер дві версії подій. Перша: він підпише законопроект щодо підняття податків і роздасть по 1000 гривень... Але тоді це означатиме, що з кожного співробітника за середньої зарплати у 20 000 гривень забиратимуть до бюджету по 700 гривень додатково військового збору щомісяця, а з ФОПів з 800 гривень на місяць... Що фактично еквівалентно 8400-9600 гривень на рік..., а назад повернуть лише по 1 000 гривень і один раз... І це буде констатація, що гроші потрібні не на війну, а скоріше, на підкуп тих, хто не працює та вибори в майбутньому. І вся компанія не має грошей на армію – була політичним блефом", – зазначив експерт.

Данило Монін каже, що є й друга версія.

"У нас буде менший дефіцит бюджету і це правда, за моїми розрахунками. Податки не потрібно піднімати. Нам із 20 жовтня по 31 грудня мають зайти майже 17 млрд доларів фінансування і це дозволить закрити рік і ще роздати всім по 1 тисячі без необхідності підвищувати податки..., а з 2025 року нам обіцяють 50 млрд грантів, що взагалі формує профіцитний бюджет на 2025 рік, і тому можна видавати, не побоюючись отримати фіскальний розрив зі спробою таки увійти у 2025 рік у позитивному образі", – прокоментував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – українці отримають тисячу від Зеленського у грудні: на що можна витратити гроші.