Шмигаль: Як програма "Зроблено в Україні" підтримує бізнес і розвиває економіку

Понад 18 тисяч підприємств отримали кредити

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на форумі "Зроблено в Україні" озвучив ключові переваги політики, спрямованої на розвиток вітчизняного виробництва. За його словами, держава інвестує в українських виробників, і ці вкладення повертаються у вигляді податків, нових робочих місць та соціальної стабільності. Про це повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України.

"Вісім місяців тому за ініціативи Президента Володимира Зеленського держава започаткувала комплексну політику "Зроблено в Україні". Щоб бути сильною у війні, конкурентною в повоєнний час, Україні потрібне власне розвинуте виробництво", — підкреслив Шмигаль.

Основою програми є шість інструментів підтримки бізнесу. Серед них:

  1. Пільгове кредитування. Понад 18 тисяч підприємств отримали кредити на загальну суму 68 млрд грн за програмою "5-7-9". Загалом з початку її дії бізнесу видано близько 335 млрд грн.

  2. Стимули для закупівлі українських товарів. Аграрії вже отримали компенсації у розмірі 98,5 млн грн за купівлю вітчизняної техніки. Загалом на програму виділено понад 250 млн грн, а 126 машинобудівних підприємств пропонують свою продукцію на ринку.

  3. Грантова підтримка. За програмою єРобота виділено 4,8 млрд грн на мікрогранти для створення понад 38 тисяч робочих місць. Гранти також сприяють розвитку переробної промисловості та аграрного сектору.

  4. Стимулювання попиту. Програма іпотечного кредитування "єОселя" допомогла понад 13 тисячам родин придбати житло, а національний кешбек залучив більш як 1,6 мільйона українців.

  5. Підтримка експорту. Експортно-кредитне агентство пропонує страхування інвестиційних кредитів від воєнних і політичних ризиків, що сприяє виходу українських компаній на нові ринки.

  6. Розвиток індустріальних парків. В Україні вже працюють 95 таких майданчиків, держава компенсує до 50% витрат на їх облаштування, і цього року на підтримку індустріальних парків виділено 1 млрд грн.

Прем’єр-міністр підкреслив, що всі ці інструменти допомагають українській економіці адаптуватися до нових умов і підготувати ґрунт для післявоєнного відновлення.

Нагадаємо, у вересні українським аграріям було нараховано 25% компенсації за придбану в серпні сільгосптехніку та обладнання вітчизняного виробництва, що в сумі становить 98,5 мільйона гривень.