Головна Новини Бізнес економіка Що буде з українською економікою в 2021 році: прогноз аналітиків
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з українською економікою в 2021 році: прогноз аналітиків

Українські експерти вказали на проблеми, які гальмують зростання економіки України

9 лютого 2021, 16:28
Поділіться публікацією:

Опитування агентства Reuters показало, що українська економіка відновить зростання в другому кварталі 2021 року (скоротиться на 0,5% в січні-березні в порівнянні з тим же періодом попереднього року, але потім виросте на 10,2% у другому кварталі з низького рівня) після п'яти кварталів спаду. Але за умови, що уряд буде продовжувати послаблювати обмеження, введені через пандемію коронавірусу. "Коментарі" разом з експертами з'ясували, чи виправданий прогноз і що може його поліпшити або погіршити в українських реаліях.

Що буде з українською економікою в 2021 році: прогноз аналітиків

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Важливий позитивний підсумок переговорів із МВФ"

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб підкреслює, що в цілому результат опитування агентства Reuters якісно збігається з офіційними прогнозами Кабміну.

"Але для такого позитивного прогнозу потрібно, щоби пандемія коронавірусу пішла на спад, і були значно ослаблені обмеження, введені через неї, — пояснює Вадим Іосуб. — Крім того, критично важливе відновлення економіки в країнах — основних торговельних партнерах".

Не менш важливий, на думку експерта, позитивний підсумок переговорів із МВФ і домовленості за новими траншами кредиту цієї організації. Це допоможе рефінансувати зовнішній борг без істотного зниження міжнародних активів, профінансувати дефіцит бюджету та залучити гроші інших кредиторів.

"Важливо продемонструвати політичну волю для судової реформи та боротьби з корупцією, — зазначає Вадим Іосуб. — Це поліпшить інвестиційну привабливість країни, сприятиме зростанню внутрішніх й іноземних інвестицій в економіку".

"Більшість реформ — на гальмах, а політична криза загострюється"

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко вважає, що прогноз агентства Reuters не вселяє оптимізму.

"Фактично українська економіка тупцює на місці. Показник 10,2% — це не про зростання як таке, а про відновлення економіки. Адже у квітні-червні 2020 українська економіка скоротилася на 11,4%, — нагадує Олександр Вовченко. — Роль рятівників, за прогнозами аналітиків, грають аграрії та будівельники, які вже традиційно є годувальниками для нашої економіки. Багато інших секторів економіки продовжують перебувати в режимі "паузи". Якихось глобальних дій з їх запуску не спостерігається".

Експерт закликає не забувати, що крім пандемії коронавірусу, Україна досі перебуває в стані війни. До того ж більшість реформ — на гальмах, а політична криза загострюється.

"Дати поштовх для відновлення і росту економіки зможуть правильні, злагоджені, цілеспрямовані державні рішення. Поки у нас в цьому контексті немає чіткого порядку. В українській економіці занадто багато політики. І тільки чітке розмежування політики і економіки здатне сприяти наведенню хоч якогось порядку", — впевнений Олександр Вовченко.

На його думку, забезпечити зростання економіки може поступове відновлення кожного її сектора — крок за кроком.

"А для цього потрібно залучати професіоналів своєї справи, а не давати на відкуп малокваліфікованим працівникам цілі економікоформуючі сфери. Забезпечення верховенства права, реальна боротьба з корупцією, захист приватної власності, реформування правоохоронної системи — це те, чого роками чекають українці, підприємці, інвестори. І це неодмінно сприятиме зростанню економіки. Коли, нарешті, всім цим займуться на ділі, а не лише на словах", — резюмує експерт.

Як повідомлялося, прогнози серед представників українського бізнесу малопозитивні. Прогнозується підвищення цін і скорочення штатів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини