Головна Новини Бізнес економіка Що не так із законами щодо підтримки бізнесу: оцінки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так із законами щодо підтримки бізнесу: оцінки експертів

Експерти прокоментували прийняття законів на підтримку малого і середнього бізнесу

7 грудня 2020, 12:05
Поділіться публікацією:

Як відомо, парламент прийняв закон про підтримку бізнесу на період карантину. Так, законопроект №4429 передбачає надання одноразової матеріальної допомоги: — найманим працівникам та ФОП, які втратили зарплату або частина доходу внаслідок карантину (8000 грн), — суб'єктам господарювання для виплати найманим працівникам пропорційно скороченню робочого часу (до 8000 грн), — фізичним особам для відшкодування сплаченого ЄСВ (в розмірі середньомісячної суми за останні 10 місяців). Також передбачається продовження ліцензій суб'єктам господарювання на продаж алкоголю і дію документів дозвільного характеру на період карантину та три місяці. Про те, чому депутати вирішили підтримати президента і наскільки реальна така допомога з читачами "Коментарів" поділилися українські експерти.

Що не так із законами щодо підтримки бізнесу: оцінки експертів

"Тотальна фіскалізація не є необхідною"

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман нагадує, що минулого тижня парламент прийняв ряд проектів, ініційованих президентом. Зокрема, це допомога малому бізнесу (хто постраждав і постраждає від карантинних обмежень) і перенесення термінів введення РРО (Реєстраторів розрахункових операцій — касових апаратів) на 2022 рік.

"Підтримка малого бізнесу на суму 8000 гривень вбачається доцільним, — зазначає економіст. — Ряд підприємців і їх співробітників дійсно постраждали від обмежень, введених Кабміном. І ще зазнають збитків від обмежень, які плануються для сфери громадського харчування та розваг на початку січня. А ось рішення про РРО не є оптимальним. Відстрочка РРО є відкладанням проблеми, а не її рішенням. За розрахунками експертів тотальна фіскалізація 2 і 3 груп спрощеної системи оподаткування не є економічно доцільною. Вона шкідлива для суспільства в цілому".

На думку Олега Гетьмана, тотальну фіскалізацію необхідно замінити на фіскалізацію виключно ризикових категорій платників, визначених на основі розміру торговельної площі та товарного асортименту. Суть — зосередити контроль виключно на великих гравцях, які мінімізують податки через псевдоФОП.

"Також нардепи скасували інноваційний механізм — кешбек для споживача. З 2021 року він повинен був залучити споживачів до контролю за видачею чеків, що суттєво зменшило б тіньову частку в торгівлі. Так що на минулому тижні був прийнятий ряд позитивних і ряд негативних змін, — вважає експерт. — На жаль, парламент поєднував прийняття позитивних ініціатив з популізмом. До того ж в порядку денному минулого тижня були надважливі проекти — №3087д (про створення Бюро економічної безпеки) і №4056 (про зменшення дискреції перевіряючих органів). На жаль, вони не були винесені на голосування... Сподіваємося, що це технічні непорозуміння, і зазначені проекти, яких чекають експерти та всі бізнес-асоціації, буде прийнято до кінця 2020 року".

"У малого бізнесу не залишилося запасу міцності"

У економічного експерта, кандидата економічних наук Олександра Вовченко складається враження, що заходи з підтримки малого бізнесу, які зараз впроваджуються в Україні владою — не що інше, як окозамилювання.

"Ці заходи жодним чином не можна порівняти з підтримкою, яку надають західні країни своїм підприємцям, — підкреслює економіст. — Так, наприклад, в США малому і середньому бізнесу пропонується пільгові кредити на 30 років в середньому під 3%. У Франції під час локдауну допомога становила 1500 — 2000 євро, в Німеччині — до 9000 євро на одного працівника. Пропоноване нашою владою одноразова допомога в 8000 гривень, звільнення від сплати ЄСВ — це крапля в морі, і жодним чином не зможе вплинути на порятунок бізнесу або його підтримку".

Олександр Вовченко зазначає, що у малого бізнесу вже не залишилося запасу міцності. При цьому потрібні й оборотні кошти, потрібно щомісяця сплачувати комунальні платежі, орендну плату і т.д.

"Варто зазначити, що допомога влади розрахована лише на фізосіб-підприємців першої групи, до яких також є цілий перелік вимог. А як же інші підприємці? — запитує експерт. — Вважаю, що владі необхідно серйозно підійти до цього питання — і вжити реальних заходів по адекватної підтримки малого і середнього бізнесу".

Як раніше повідомлялося, парламент підтримав законопроект про відстрочку на 1 рік фіскалізації ФОП. Але підприємці все одно незадоволені. "Коментарі" дізналися в експертів, що так і не так з цим рішенням, в тому числі й фіскалізація в Україні  в цілому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини