Головна Новини Бізнес економіка Співпраця України та МВФ: які нові умови доведеться виконувати нашій країні
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця України та МВФ: які нові умови доведеться виконувати нашій країні

Експерти оцінили, наскільки позитивно відіб'ються на Україні нові умови співпраці з МВФ

12 червня 2020, 12:59 comments2386
Поділіться публікацією:

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив новий Меморандум про співпрацю з Україною, згідно з яким наша країна повинна отримати наступні транші. Експерти оцінили для видання "Коментарі" зобов'язання, взяті на себе Україною.

Співпраця України та МВФ: які нові умови доведеться виконувати нашій країні

Співпраця України та МВФ позитивно позначиться на економіці

На думку політичного аналітика Максима Маньковського, в нинішніх умовах падіння економіки та недонадходжень до бюджету, отримання грошей від МВФ, навіть по антикризовій, а не за програмою підтримки структурних реформ, як планувалося до цього, – вже позитивний момент.

"Як кажуть, зараз вибирати не доводиться, – зазначає експерт. – Якщо уважно переглянути конкретні кроки і зобов'язання, які взяв на себе уряд України (що зафіксовано в новому меморандумі про співпрацю), то я б їх розділив на три частини. Перша – ті, які вже виконані повністю або частково. Це стосується питань "банківського сектору" та "земельної реформи". Друга частина – те, що можливо виконати найближчим часом, головне мати для цього політичну волю. Хіба проблема зробити прозорим аудит діяльності фонду для фінансування витрат на боротьбу з коронавірусом? І третя частина – то що, ми навряд чи зможемо виконати в повному обсязі найближчим часом (і найцікавіше, що це розуміють обидві сторони, але вписують для значущості і важливості намірів). Приміром, зараз точно не до часу велика приватизація, якщо ми, звичайно, не ставимо завдання розпродати за безцінь все, що не вдалося вкрасти олігархам і їх оточення за останні тридцять років".

Максим Маньковський підкреслює, що під багатьма пунктами цього меморандуму він би підписався без коливань, тому що розуміє і без підказок МВФ – це потрібно нашій країні.

"Ну, хто буде проти боротьби з корупцією і, зокрема, наведенням порядку в сфері Вищої ради юстиції? Тільки лінивий не говорив про те, що нам треба позбуватися монополій і вводити ринкові ціни на газ, – перераховує аналітик. – Скільки копій зламано за останній рік навколо медичної реформи. Але при цьому більшість адекватних людей розуміє, що залишатися зі старою радянською системою медичного обслуговування не можна. Так, звичайно, є помилки, так званої "реформи Супрун". Але треба не скиглити і кидатися брудом, а разом виправляти... до Речі, добре, що в угоді немає дурниці на кшталт вимоги про вибиванні боргів за комунальні послуги, що поширювалося останнім часом в інформаційному просторі".

За словами Максима Маньковського, він би охарактеризував цей меморандум так: треба починати жити за коштами, сплачувати податки, контролювати владу і не думати, що вам хтось повинен.

Співпраця України та МВФ: що нового

Голова громадської організації "Re:Старт", акціонер Банку Юнісон", фінансовий експерт Оксана Чепіжко звертає увагу, що офіційний меморандум, по суті, не відрізняється від раніше опублікованих " чернеток".

"Це говорить про те, що, опинившись перед вибором – кредит або суверенний дефолт – наша влада вибрала перший варіант, – вважає експерт. – І, що називається, "потрапила"... Всі взяті на себе Україною зобов'язання можна розділити на дві складові. Перша – гарантії повернення боргів. Друга – та економічні преференції для великого іноземного бізнесу на шкоду вітчизняному".

До перших, за словами Оксани Чепіжко, можна віднести боротьбу з наслідками пандемії, податковий і медичний кейси, а також основи макроекономічної політики. До другого – банківський сектор, енергетику і земельне питання.

"Враховуючи, що протягом кінця 2019-початку 2020 року переговори з МВФ проходили у вкрай важкій обстановці і на виділення нового кредиту вплинуло політичне рішення не допустити в Україні суверенний дефолт, можна припустити, що Фонд заклав низку публічних вимог, – зазначає експерт. – Наприклад, перегляд 2021 році закону про ринок землі і повну приватизацію державних банків, а не тільки однієї "Ощадбанку". Від цього, можливо, залежить отримання наступних траншів".

Що стосується їх здійсненності, то це, на думку Оксани Чепіжко, питання політичного вибору нинішньої влади – хоче вона бути формальною або реальної?

"Адже 100% виконання умов МВФ перетворить нашу поточну владу в якусь подобу англійської королеви, яка царює, але не панує, – пояснює експерт. – Між тим, вже восени мають відбутися місцеві вибори. І такі заходи, як підвищення тарифів і зниження соціальних витрат можуть серйозно вплинути на результат "Слуги народу" і рейтинги президента. Тим більше, що сам МВФ у своєму прес-релізі зазначає, що навіть виділення траншу не гарантує макроекономічної стабільності в країні до кінця 2020 року".

Співпраця України та МВФ: ключові моменти

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку кандидат філософських наук Юрій Подорожній нагадує, що згідно з підписаним меморандумом про співпрацю з МВФ, Україна відразу отримає транш у розмірі 2,1 млрд доларів. А повне виконання зобов'язань дозволить отримати в загальному 5 млрд доларів кредиту протягом наступних півтора року.

"Топова в світі тема коронавіруса не оминула і меморандум, а тому кредит представлений як допомога світу в боротьбі з коронавірусом. І перший транш йде до держбюджету саме як така підтримка, – зазначає Юрій Подорожній. – Адже на виплату за нашими зобов'язаннями та витраченим коштам у минулі періоди у держбюджеті-2020 було передбачено 40% всіх витрат. Тому кредит, дійсно, став значною підтримкою для нашої економіки і нівелював можливість дефолту, ймовірність якого все сильніше маячила на горизонті. Але під час карантинних заходів значно впали доходи, при тому, що витрати не зменшилися. А це означає, що Україна в черговий раз отримала кошти на проїдання, які не вирішують ключових завдань української економіки".

У меморандумі, на думку політтехнолога, слід виділити два ключових питання – це "антиколомойский закон" і зміни на газовому ринку.

"З газом все зрозуміло – нас чекає чергове підвищення цін, – попереджає Юрій Подорожній. – Важко навіть собі уявити, скільки буде коштувати тепло для простого українця взимку. До речі, ці підвищення триватимуть протягом всієї програми, тобто – наступні півтора року. МВФ свято переконаний, що українці сплачують за комунальні послуги занижені, а тому несправедливі ціни. Однак меморандум не дає відповіді на ключове питання: як вижити простому українцю після збільшення вартості комунальних послуг, які уряд вперто називав зниженням?"

Реформування банківського сектору було присвячено найбільше уваги в меморандумі, підкреслює експерт.

"Угода закріплює незалежність банківської системи, а за фактом – її залежність від міжнародних інститутів, – каже Юрій Подорожній. – І це стосується як приватних фінансових установ, так і державного сектора. Стає очевидним, що відбуваються глобальні розкрадання в державних банківських установах під виглядом неповернення кредитів. Це покривають НБУ (зі своїх резервів) і добросовісні платники, яким доводиться платити захмарні відсотки".

Оцінюючи в цілому спрямованість кредитування та вимог МВФ, експерт наводить приклад з казки про Буратіно, коли лікар ставив діагноз казковому персонажу словами: "Пацієнт швидше мертвий, ніж живий".

Раніше "Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський повідомив, скільки коштів від МВФ Україна отримає до кінця поточного року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини