Співпраця України та МВФ: які нові умови доведеться виконувати нашій країні

Експерти оцінили, наскільки позитивно відіб'ються на Україні нові умови співпраці з МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив новий Меморандум про співпрацю з Україною, згідно з яким наша країна повинна отримати наступні транші. Експерти оцінили для видання "Коментарі" зобов'язання, взяті на себе Україною.

Співпраця України та МВФ позитивно позначиться на економіці

На думку політичного аналітика Максима Маньковського, в нинішніх умовах падіння економіки та недонадходжень до бюджету, отримання грошей від МВФ, навіть по антикризовій, а не за програмою підтримки структурних реформ, як планувалося до цього, – вже позитивний момент.

"Як кажуть, зараз вибирати не доводиться, – зазначає експерт. – Якщо уважно переглянути конкретні кроки і зобов'язання, які взяв на себе уряд України (що зафіксовано в новому меморандумі про співпрацю), то я б їх розділив на три частини. Перша – ті, які вже виконані повністю або частково. Це стосується питань "банківського сектору" та "земельної реформи". Друга частина – те, що можливо виконати найближчим часом, головне мати для цього політичну волю. Хіба проблема зробити прозорим аудит діяльності фонду для фінансування витрат на боротьбу з коронавірусом? І третя частина – то що, ми навряд чи зможемо виконати в повному обсязі найближчим часом (і найцікавіше, що це розуміють обидві сторони, але вписують для значущості і важливості намірів). Приміром, зараз точно не до часу велика приватизація, якщо ми, звичайно, не ставимо завдання розпродати за безцінь все, що не вдалося вкрасти олігархам і їх оточення за останні тридцять років".

Максим Маньковський підкреслює, що під багатьма пунктами цього меморандуму він би підписався без коливань, тому що розуміє і без підказок МВФ – це потрібно нашій країні.

"Ну, хто буде проти боротьби з корупцією і, зокрема, наведенням порядку в сфері Вищої ради юстиції? Тільки лінивий не говорив про те, що нам треба позбуватися монополій і вводити ринкові ціни на газ, – перераховує аналітик. – Скільки копій зламано за останній рік навколо медичної реформи. Але при цьому більшість адекватних людей розуміє, що залишатися зі старою радянською системою медичного обслуговування не можна. Так, звичайно, є помилки, так званої "реформи Супрун". Але треба не скиглити і кидатися брудом, а разом виправляти... до Речі, добре, що в угоді немає дурниці на кшталт вимоги про вибиванні боргів за комунальні послуги, що поширювалося останнім часом в інформаційному просторі".

За словами Максима Маньковського, він би охарактеризував цей меморандум так: треба починати жити за коштами, сплачувати податки, контролювати владу і не думати, що вам хтось повинен.

Співпраця України та МВФ: що нового

Голова громадської організації "Re:Старт", акціонер Банку Юнісон", фінансовий експерт Оксана Чепіжко звертає увагу, що офіційний меморандум, по суті, не відрізняється від раніше опублікованих " чернеток".

"Це говорить про те, що, опинившись перед вибором – кредит або суверенний дефолт – наша влада вибрала перший варіант, – вважає експерт. – І, що називається, "потрапила"... Всі взяті на себе Україною зобов'язання можна розділити на дві складові. Перша – гарантії повернення боргів. Друга – та економічні преференції для великого іноземного бізнесу на шкоду вітчизняному".

До перших, за словами Оксани Чепіжко, можна віднести боротьбу з наслідками пандемії, податковий і медичний кейси, а також основи макроекономічної політики. До другого – банківський сектор, енергетику і земельне питання.

"Враховуючи, що протягом кінця 2019-початку 2020 року переговори з МВФ проходили у вкрай важкій обстановці і на виділення нового кредиту вплинуло політичне рішення не допустити в Україні суверенний дефолт, можна припустити, що Фонд заклав низку публічних вимог, – зазначає експерт. – Наприклад, перегляд 2021 році закону про ринок землі і повну приватизацію державних банків, а не тільки однієї "Ощадбанку". Від цього, можливо, залежить отримання наступних траншів".

Що стосується їх здійсненності, то це, на думку Оксани Чепіжко, питання політичного вибору нинішньої влади – хоче вона бути формальною або реальної?

"Адже 100% виконання умов МВФ перетворить нашу поточну владу в якусь подобу англійської королеви, яка царює, але не панує, – пояснює експерт. – Між тим, вже восени мають відбутися місцеві вибори. І такі заходи, як підвищення тарифів і зниження соціальних витрат можуть серйозно вплинути на результат "Слуги народу" і рейтинги президента. Тим більше, що сам МВФ у своєму прес-релізі зазначає, що навіть виділення траншу не гарантує макроекономічної стабільності в країні до кінця 2020 року".

Співпраця України та МВФ: ключові моменти

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку кандидат філософських наук Юрій Подорожній нагадує, що згідно з підписаним меморандумом про співпрацю з МВФ, Україна відразу отримає транш у розмірі 2,1 млрд доларів. А повне виконання зобов'язань дозволить отримати в загальному 5 млрд доларів кредиту протягом наступних півтора року.

"Топова в світі тема коронавіруса не оминула і меморандум, а тому кредит представлений як допомога світу в боротьбі з коронавірусом. І перший транш йде до держбюджету саме як така підтримка, – зазначає Юрій Подорожній. – Адже на виплату за нашими зобов'язаннями та витраченим коштам у минулі періоди у держбюджеті-2020 було передбачено 40% всіх витрат. Тому кредит, дійсно, став значною підтримкою для нашої економіки і нівелював можливість дефолту, ймовірність якого все сильніше маячила на горизонті. Але під час карантинних заходів значно впали доходи, при тому, що витрати не зменшилися. А це означає, що Україна в черговий раз отримала кошти на проїдання, які не вирішують ключових завдань української економіки".

У меморандумі, на думку політтехнолога, слід виділити два ключових питання – це "антиколомойский закон" і зміни на газовому ринку.

"З газом все зрозуміло – нас чекає чергове підвищення цін, – попереджає Юрій Подорожній. – Важко навіть собі уявити, скільки буде коштувати тепло для простого українця взимку. До речі, ці підвищення триватимуть протягом всієї програми, тобто – наступні півтора року. МВФ свято переконаний, що українці сплачують за комунальні послуги занижені, а тому несправедливі ціни. Однак меморандум не дає відповіді на ключове питання: як вижити простому українцю після збільшення вартості комунальних послуг, які уряд вперто називав зниженням?"

Реформування банківського сектору було присвячено найбільше уваги в меморандумі, підкреслює експерт.

"Угода закріплює незалежність банківської системи, а за фактом – її залежність від міжнародних інститутів, – каже Юрій Подорожній. – І це стосується як приватних фінансових установ, так і державного сектора. Стає очевидним, що відбуваються глобальні розкрадання в державних банківських установах під виглядом неповернення кредитів. Це покривають НБУ (зі своїх резервів) і добросовісні платники, яким доводиться платити захмарні відсотки".

Оцінюючи в цілому спрямованість кредитування та вимог МВФ, експерт наводить приклад з казки про Буратіно, коли лікар ставив діагноз казковому персонажу словами: "Пацієнт швидше мертвий, ніж живий".

Раніше "Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський повідомив, скільки коштів від МВФ Україна отримає до кінця поточного року.