Субсидії по-новому: як зміниться нарахування в Україні з жовтня

Допомога буде надана у межах бюджету, виділеного міжнародними організаціями

З початком опалювального сезону 2024/25 року в Україні змінюється порядок надання субсидій на придбання твердого пічного побутового палива для мешканців областей, що постраждали від війни. Важливі нововведення стосуються територій, що знаходяться в зоні бойових дій та прилеглих до кордону з Росією. Про це йдеться в Постанові КМУ "Про затвердження Порядку надання одноразової грошової допомоги населенню протягом опалювального сезону 2024/25 року на придбання твердого пічного побутового палива" від 30 серпня 2024 року №993.

Уряд планує підтримати домогосподарства, які використовують тверде паливо для обігріву, коштом коштів міжнародних організацій.

Новий порядок отримання субсидій на тверде паливо для опалення в Україні

З початку опалювального сезону 2024/25 року вводиться новий механізм надання одноразової грошової допомоги для придбання твердого пічного палива. Допомога надаватиметься громадянам, що мешкають в окремих областях України, які постраждали від воєнних дій або знаходяться близько до кордону з Російською Федерацією. Серед областей, які підпадають під дію нових умов, Сумська, Харківська, Херсонська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська та Чернігівська.

Хто може претендувати на допомогу

Отримати допомогу можуть особи, які проживають у 10-кілометровій зоні від державного кордону або лінії зіткнення на момент подання заявки. Також це стосується тих, хто мешкає на територіях активних або можливих бойових дій, визначених Міністерством реінтеграції України.

Основні умови отримання допомоги

Заявки на отримання одноразової грошової допомоги слід подавати до органів місцевого самоврядування або військових адміністрацій за місцем проживання. У заяві необхідно вказати документи, що підтверджують проживання та право на допомогу. Важливою умовою є те, що допомога надається лише один раз на опалювальний сезон на одне домогосподарство.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив новий механізм призначення та виплати одноразової грошової допомоги у випадках загибелі (смерті) або інвалідності ветеранів війни. Це рішення було ухвалене відповідно до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та закріплене постановою від 24 вересня 2024 року №1090.