Світові фондові індекси підскочили до тримісячного максимуму: що на це вплинуло

Світові фондові ринки демонструють позитивну динаміку на тлі відновлення економічної активності у всьому світі

Світові акції злетіли майже до тримісячного максимуму в середу, оскільки надії на відновлення економіки і подальше ослаблення соціальних обмежень по всьому світу переважили обережність у відношенні цілого ряду проблем, від коронавірусу до наростаючих громадянських заворушень у США.

Світові фондові індекси ростуть

Загальноєвропейські ф'ючерси на Euro Stoxx 50 зріс на 1,27%, у той час як найширший індекс Азіатсько-Тихоокеанських акцій MSCI за межами Японії виріс на 1,8%, продовжуючи своє ралі в п'ятий день поспіль, щоб досягти рівня, який в останній раз спостерігався 9 березня.

Японський Nikkei зріс на 1,1% до самого високого рівня з кінця лютого, в той час як індекс CSI300 материкового Китаю виріс на 0,6%. Південнокорейський Kospi додав більше 3%.

У цих трьох азійських країнах, де COVID-19 став менш активно поширюватися, індекси істотно відновилися і становлять лише близько 5-6% нижче піків цього року.

Ф'ючерси на E-mini для американського S&P 500 зріс на 0,2% на початку торгів середи, продовживши зростання досі на цьому тижні до 1,4%. Високотехнологічний індекс Nasdaq піднявся трохи більше ніж на 2% нижче рекордного піку лютого.

Індекс акцій MSCI по всьому світу виріс на 0,3%, досягнувши тримісячного максимуму і збільшивши прибуток з її мінімуму 23 березня – майже до 36%. Незважаючи на пандемічні блокування, які підштовхнули багато економіки до скорочення. Глобальний індекс знизився в порівнянні з попереднім роком менше ніж на 8%.

Світові фондові індекси на тлі відновлення ділової активності

Є деякі ознаки відновлення ділової активності в міру того, як уряду відновлюють свою економіку. Приміром, у Китаї, якому вдалося придушити спалах хвороби до березня, ретельно проведене обстеження діяльності сектору послуг відновилося до предэпидемического рівня.

Високочастотні дані, такі як бронювання ресторанів і дані про мобільності, показують, що активність поступово відновлюється у багатьох розвинених країнах після досягнення дна у квітні, хоча повернення до доэпидемического рівнями все ще здається далеким.

У той же час, деякі аналітики попереджають, що ралі викликано головним чином коротким покриттям спекулянтами, які раніше продавали акції з-за побоювань глобальної рецесії.

Ризики, які можуть перешкодити глобальній економіці, включають другу хвилю COVID-19, китайсько-американську напруженість і зростання соціальних заворушень у Сполучених Штатах після протестів проти жорстокості політики, заявили вони.

"Розрив між фондовим ринком і реальною економікою зростає. Багато керівників корпорацій, повинно бути, зараз задаються питанням, чому акції компаній ростуть так сильно", – сговорит головний інвестиційний стратег Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Норихиро Фухито,

Крива прибутковості Казначейства США стала більш різкою, частково відображаючи продаж більшого державного боргу для фінансування масштабних стимулюючих заходів. Прибутковість 30-річних казначейських облігацій США зросла до 1,532%, що є найвищим показником з середини березня. Однак очікування підтримки політики Центрального банку стримували більш низькі прибутковості, підвищуючи розрив прибутковості між 5 і 30-річними казначейськими облігаціями до 118 базисних пунктів, що є максимумом з початку 2017 року.

Очікується, що Європейський Центральний банк збільшить стимулюють покупки облігацій, під час засідання в четвер, в той час як деякі вважають, що Федеральна резервна система США може посилити своє пом'якшення з кількома ключовими посадовими особами, які обговорювали контроль кривої дохідності в якості варіанту.

Світові фондові індекси: валюти

На валютному ринку економічний оптимізм підтримав чутливі до ризику валюти і підштовхнув вниз долар США.

Австралійський долар виріс на 1,2% – до п'ятимісячного максимуму в 0,6982 дол., у той час як євро піднявся на 0,25% – до 1,1197 дол.

Японська ієна досяг двомісячного мінімуму 108,85 до долара, перш ніж відскочити назад до позначки в 108,57 за долар.

Світові фондові індекси: нафта

Ціни на нафту піднялися більш ніж на 1% до майже тримісячного максимуму на оптимізмі, що великі виробники продовжать скорочення видобутку.

Американська West Texas Intermediate crude (WTI) додала 2,7% до 37,81 дол. за барель, а нафта марки Brent подорожчала на 1,8% до 40,27 дол. за барель.

Спотовое золото торгувалося майже у флете на рівні 1,723 дол. за унцію.

Раніше "Коментарі" писали, що з 29 травня на ринку нафти стався раптовий зростання ціни за барель на тлі публікації даних про зниження числа свердловин в США. Зазначається, що у зв'язку з цим зустріч ОПЕК може пройти раніше, ніж було заплановано.