У разі затяжної війни: експерт розповів, як зміняться ціни на нерухомість у Києві

За словами Віктора Несіна, у столиці найбільше впали ціни на елітне житло



Попит на житло у Києві залишається низьким – на 30 квартир один претендент. Частково пропозицію сформували ті, хто з початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну залишив країну і не збирається повертатися. Вони виставляють квартири у столиці на продаж. Про це "Коментарям" розповів президент Спілки спеціалістів з нерухомості Віктор Несін.

"Покупців поменшало. Ті, хто хотів розміняти житло та роз'їхатися з дітьми, і зараз хочуть. Але багатьом війна змінила плани", – каже експерт.

Вартість оренди у Києві впала. Найбільше – на елітне житло.

"Йдеться про квартири, які здавали по $2 – 3 тис. на місяць. Тепер за них просять вдвічі менше. Однокімнатні, які до війни здавалися по 12 – 13 тис. грн. на місяць, тепер по 7 – 8 тис. грн.", - зазначив Несін.

Водночас, вартість оренди комерційної нерухомості впала через відсутність попиту. Останнє пояснюється переведенням кадрів на дистанційну роботу.

"Ціни на офісні приміщення впали у два – три рази. Торгові поки що здаються, адже люди купують продукти, ліки", - пояснює Несін.

Що буде з ринком нерухомості Києва у разі затяжної війни

За словами президента Спілки фахівців з нерухомості, у майбутньому все залежатиме від інтенсивності обстрілу столиці. Якщо ситуація збережеться, попит на купівлю житла у Києві потроху зростатиме, оренда підніметься на 10 – 15%. У той же час, якщо будуть обстріли, купувати точно ніхто не буде, упевнений Несін.

Він також додав, що на Західній Україні, де ціни на оренду житла з початком війни зросли двічі, сьогодні спостерігається повернення на довоєнний рівень.