У скільки українцям обійдеться кутя в цьому році
Цього року кутя подорожчала майже на 15%
З року в рік українці за традицією готують кутю на Різдвяний святвечір або, як заведено називати, Святвечір. Кожен готує це блюдо за більш звичним йому рецептом, додаючи або прибираючи деякі інгредієнти на свій смак. Багато ж донині залишаються прихильниками звичайного рецепту куті. У скільки ж цього року обійдеться класична кутя для жителів України?
Експерти Економічного дискусійного клубу вирахували вартість традиційної куті. Всі ціни на інгредієнти, що входять до складу цієї страви, були написані виходячи з тих цін, які на цей момент актуальні на київських ринках.
Таким чином, повна вартість різдвяної традиційної страви складе 96 гривень. На ці гроші можна буде приготувати 1,5 кг куті. Одна порція буде коштувати приблизно 16 гривень. Щоб зварити компот, потрібно буде додатково витратити ще 27,50 грн. У підсумку за ці гроші вийде 2 літри напою.
Рецепт куті:
Зерна пшениці - 160 г;
Мак - 30 г;
Ізюм - 50 г;
Волоські горіхи - 50 г;
Мед - 2 столові ложки;
Окріп - 2-2,5 склянки.
Приготування:
Зерна пшениці залити окропом і варити до повної готовності. Ізюм і мак також залити окропом. Мак залишити запарюватися на 40 хвилин, родзинки - на 10. Після цього просушити інгредієнти серветкою. Мак потовкти у ступці до виділення білого молока. Горіхи підсмажити, а потім подрібнити ножем. Після цього всі інгредієнти додати у зварену пшеницю. В кінці зверху полити кутю медом і подавати на стіл.
До слова, в порівнянні з минулим роком, кутя подорожчала приблизно на 15%. У січні 2020 року інгредієнти на це блюдо обійшлися б у 84 гривні. А вартість компоту склала б 25 гривень, що на 10% менше, ніж у 2021 році.
Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі" повідомляв своїм читачам про те, які страви повинні бути на столі на Різдвяний святвечір, а також про рецепт салату "Різдво".