У Зеленського розповіли про реструктуризацію боргу МВФ

Керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія відповів, чи підтримують у монобільшості ініціативи щодо боргів перед Міжнародним валютним фондом

Двадцять народних депутатів від партії "Слуга народу" відкликали свої підписи під постановою щодо реструктуризації боргу України перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це під час пресконференції заявив керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, передає кореспондент "Коментарів".

"Питання реструктуризації завжди піднімається для того, щоб посунути наші позиції подалі від отримання подальшого траншу від МВФ. "Реструктуризація" — слово, яке дуже лякає будь-якого інвестора, який тримає борги. Це було й у "зеленій" енергетиці. Тому зараз немає ніяких передумов до реструктуризації", — сказав Арахамія.

На питання, чи підтримають цю постанову в парламенті, він зазначив: "Ось ті, хто залишився (серед підписантів постанови, — ред.), нехай і голосують".

За словами голови партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка, нардепи від цієї політичної сили підписали постанову щодо реструктуризації боргу України перед МВФ "випадково".

"Ми не хочемо опинитися в клубі країн, як Венесуела. Нічого особистого до Венесуели, але є такі ненадійні в світі боржники. Я думаю, що Україна себе показує як надійний боржник, який постійно віддає борги. Борг накопичувався раніше. За останні роки він стабілізувався у відсотках до ВВП і держбюджету", — прокоментував Корнієнко.

У бюджетній декларації про плани на три роки, яку уряд надав парламенту, прописано поступове зменшення боргу перед МВФ, зазначив голова партії "Слуга народу".

"У цьому році дуже серйозні пікові виплати [боргу МВФ]. Частина була в березні, 100 мільярдів — у серпні. Але у нас дуже серйозний приток. Він іде не тільки за рахунок запозичень… Є, звичайно, запозичення на внутрішньому ринку, але йде збільшення надходжень по податковій і митниці. Суттєве перевиконання", — пояснив Корнієнко.

Нагадаємо, депутати від "Слуги народу", ОПЗЖ та групи "Довіра" запропонували проєкт постанови №5607 про списання боргів перед Міжнародним валютним фондом.

Його вже розкритикували лідер партії "Голос", народний депутат Кіра Рудик та інвестбанкір Сергій Фурса. "Коментарі" дізналися, що про такі ініціативи думають експерти.