Україна просить допомоги у проросійської Білорусі – імпорт електроенергії знову поновлено

Підписаний контракт передбачає постачання протягом листопада

Білорусь вчора відновила постачання електроенергії до України. Підписаний контракт передбачає постачання протягом листопада, графік сформовано "з урахуванням наявних технічних можливостей". Як повідомляє видання "Коментарі", про це на своїй сторінці у Facebook розповідає український політолог Олеся Яхно.

"Припускаю, що в цьому є частина мотивації, пов'язаної загалом зі складністю у сфері енергетики, особливо коли Росія блокує казахський експорт вугілля в Україну через російську залізницю. Однак виникає закономірне питання: чому ще в середині 2019 року Україна раптом відновила постачання електроенергії з Білорусі, і наскільки тут був і є інтерес Коломойського?", – зазначає Олеся Яхно.

Вона наголошує, все це відбувається замість того, щоб реформувати галузь, переключитися від колишньої радянської мережі до континентальної європейської мережі та синхронізувати свою систему з ЄС. Як нагадує видання Atlantic Council, "хоч Україна і підписала договір асоціації з ЄС лише у 2017 році, але ще у 2011 році приєдналася до Європейської енергетичної спільноти, мережі України та Молдови, проте, як і раніше, не входить до європейської мережі трансмісійних системних операторів".

"То, може, владі треба сконцентруватися на модернізації існуючої мережі і згодом увійти до європейської енергомережі? Замість того, щоб йти шляхом постачання з Білорусі, іміджево тим самим підігруючи Лукашенку? Адже все так виглядає, що проєвропейська Україна просить допомоги у проросійської Білорусі", – підсумувала політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" - новина про те, що Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі та РФ, стала для багатьох справжньою несподіванкою. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю для видання "Коментарі" розібралися, що це критичні запаси вугілля чи спланована кампанія.