Україна вже отримала частину гранту на $3 млрд від США

Вся допомога на $4,5 млрд піде на соціальну підтримку українців


Надійшов перший транш гранту від США на $ 3 млрд. Безповоротну допомогу у розмірі $ 4,5 млрд надано Вашингтоном через Цільовий фонд Світового банку в рамках проекту "Підтримка державних витрат для забезпечення сталого державного управління в Україні".

Про це повідомляє Міністерство фінансів у соцмережі Facebook.

Кошти гранту будуть витрачені на фінансування пенсій та окремих соціальних програм, зокрема, субсидій, допомоги малозабезпеченим сім'ям, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства, людям, які змушені через війну змінити місце проживання в межах України (ВПО).

"Залучені кошти дозволять зберегти дієвість та стійкість функціонування української системи державного управління, а також далі забезпечувати виплати заробітних плат, соціальних та пенсійних виплат в умовах боротьби з агресором", - цитує відомство слова міністра Сергія Марченка.

Як відомо, у заяві з нагоди Дня незалежності України президент США Джо Байден анонсував пакет військової допомоги для Києва на суму близько $ 3 млрд. Міжнародні партнери пообіцяли нам грантів, кредитів та кредитних гарантій на суму близько $34 млрд. Станом на початок серпня державний бюджет фактично отримав $12,7 млрд. При цьому лише третина з обіцяного – гранти, тобто гроші, які не доведеться повертати у майбутньому. Вашингтон – у лідерах із країн за кількістю фактично переданої фінансової допомоги Україні, причому вона на 90% грантова. Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Білий дім надав Києву $8,5 млрд. грантової допомоги.

Як зазначив у бліц-інтерв'ю коментарям фінансист Олександр Паращий, США на рівних паритетах підтримують Україну у військовому та фінансовому аспектах, що є прикладом для інших країн.

Україна поки що не може профінансувати свої витрати. Щомісячний дефыцит у держбюджеті становить $5 млрд. Таким чином, обіцяних коштів від міжнародних партнерів вистачить, щоб латати "дірку" лише чотири місяці. Альтернативою позикам на внутрішньому та зовнішньому ринках залишається "друк" грошей Нацбанком, що загрожує зростанням інфляції.