Українська пенсія у 7000 гривень: наскільки реальні подібні виплати

В Україні хочуть збільшити розмір середньої пенсії мінімум удвічі

Виплати українським пенсіонерам в середньому можуть зрости до 7 тисяч гривень. Такими амбіційними планами під час наради у президента Володимира Зеленського поділилася глава Мінсоцполітики Марина Лазебна. З огляду на досить низькі соціальні виплати багатьом пенсіонерам в цілому, "Коментарі" звернулися до експертів, щоб дізнатися: наскільки реальними є подібні зміни, і якщо так — то коли їх очікувати.

Що планується?

За словами Марини Лазебної, українцям слід змінити свій підхід до пенсійного забезпечення. У планах міністерства — створення можливості отримання так званих накопичувальних пенсій. Як стверджує пані міністр, в розробці знаходиться система, яка дозволить збільшити розмір пенсій в півтора-три рази. При таких виплатах середній розмір пенсійної "получки" в Україні досягне 7000 гривень.

Крім цього Лазебна стверджує, що в міністерстві планують дозволити передачу накопичених пенсійних коштів у спадок.

"Країна котиться в прірву економічної кризи"

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький називає подібні заяви Лазебної черговим маніловським маренням, заснованим на вірі в "чудеса".

"Вже на сьогодні очевидно, що Пенсійний фонд — банкрут і живе винятково шляхом дотацій держбюджету. Держбюджет — теж банкрут і живе винятково коштом позик всередині країни і ззовні. Так що ж стане джерелом зростання пенсій, коли і нинішній рівень покривати нічим? — запитує експерт. — Невже самі пенсіонери, яких змусять відраховувати в приватні пенсійні фонди. Але що і з чого? З боргів за комунальні платежі?"

Валерій Песецький підкреслює, що здоровою і реальною базою для забезпечення соціальних виплат в будь-якій державі є власне економічне зростання. Саме воно дає можливість нарощувати всі види доходів населення, включаючи пенсії.

"У мадам міністра дозрів план, як це економічне зростання забезпечити? Маю великі сумніви. Країна котиться в прірву економічної кризи, очевидність якого поки скрашується позиками під навіжені відсотки. Однак піраміда рано чи пізно впаде — і борги, які набрав Мінфін, залучаючи кошти до держбюджету, ляжуть на плечі "пересічних" дуже скоро. Тому просто смішно слухати подібні дурниці", — резюмує експерт.

Щоб накопичувати, потрібно спочатку щось мати

Забезпечення своїх громадян гідною пенсією — одна з ключових завдань влади, підкреслює економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко. Але наша влада з цим завданням явно не справляється.

"Понад 80% українських пенсіонерів отримують пенсію до 4 тис. грн, тобто, ледве зводять кінці з кінцями. І саме на цю категорію людей влади потрібно звернути особливу увагу, — вважає експерт. — У заяві про ймовірне збільшення пенсій до 7000 грн, говориться, знову-таки, про середню пенсію. А не про мінімальну або ту, яку отримуватиме більшість наших пенсіонерів. До того ж заяви поки залишаються лише заявами. Коли це буде? Чи дочекається більшість пенсіонерів реалізації цих обіцянок? Ми знаємо, що є чимало прекрасних програм, які прекрасно собі існують тільки на папері, а не в житті. Так, ось, потрібно вже щось робити, а не промовляти щоденну мантру про дефіцит у Пенсійному фонді. А що, власне, зроблено, аби його не було?"

Олександр Вовченко впевнений, що, перш за все, слід виводити економіку з тіні, для чого — лібералізувати трудове законодавство, зменшити податковий тягар, який тисне на трудящих.

"Потрібно заохочувати бізнес офіційно оформляти всіх своїх працівників, сприяти створенню нових робочих місць. У нас — колосальні інтелектуальні, людські ресурси. А замість того, щоб створювати добробут у своїй державі з гідними пенсіями для наших пенсіонерів, людей змушують масово виїжджати на заробітки, — підкреслює експерт. — Поки ми не забезпечимо наших громадян гідною роботу у себе вдома, розмовляти про високі пенсії можна буде ще дуже довго. Це стосується і накопичувальної системи: щоб накопичувати щось, потрібно це щось мати".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" більш докладно з'ясовували, яким чином в Україні можуть ввести принцип накопичувальної пенсії і наскільки це буде вигідно.

Також на порталі вдасться дізнатися, коли в країні планують в черговий раз підвищити пенсійні виплати.