Українські морські порти вдвічі збільшили обсяги перевалки

Українські порти перевалили 74 мільйони тонн вантажів за 9 місяців 2024 року

Згідно з оперативними даними ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ), у період з січня по вересень 2024 року українські морські порти обробили 74 мільйони тонн вантажів. Це значний приріст порівняно з тим самим періодом минулого року, коли показник становив 41,1 мільйона тонн.

Основним джерелом вантажообігу стала аграрна продукція, яка складає 46,3 мільйона тонн. Це підтверджує її ключову роль в економіці України та експорті.

За вересень 2024 року обсяги перевалки зросли до 7 мільйонів тонн, майже вдвічі перевищивши тогорічний показник у 3,4 мільйона тонн. Лідером серед експортованої продукції залишається агросектор: у вересні на міжнародні ринки було відправлено 4,1 мільйона тонн аграрної продукції.

Зазначимо, основні напрямки експорту включали порти Азії, Африки, Європи та Америки. Країни, від Єгипту до Індонезії та від Тунісу до Лівії, отримали українське зерно. Завдяки гуманітарній ініціативі "Зерно з України", сотні тисяч сімей в Ефіопії, Сомалі, Ємені та Судані отримали необхідні продукти харчування.

Нагадаємо, протягом року роботи Українського морського коридору, який відіграє ключову роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки, було транспортовано 70 млн тонн вантажів до 48 країн світу. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Основні напрямки експорту включали порти Азії, Африки, Європи та Америки. Країни, від Єгипту до Індонезії та від Тунісу до Лівії, отримали українське зерно. Завдяки гуманітарній ініціативі "Зерно з України", сотні тисяч сімей в Ефіопії, Сомалі, Ємені та Судані отримали необхідні продукти харчування.