Українським морським коридором перевезено 70 млн тонн вантажів

З українських портів вийшло 2577 суден, серед яких понад 46 тисяч тонн становили зернові вантажі, а решта – різноманітні товари

Протягом року роботи Українського морського коридору, який відіграє ключову роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки, було транспортовано 70 млн тонн вантажів до 48 країн світу. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Основні напрямки експорту включали порти Азії, Африки, Європи та Америки. Країни, від Єгипту до Індонезії та від Тунісу до Лівії, отримали українське зерно. Завдяки гуманітарній ініціативі "Зерно з України", сотні тисяч сімей в Ефіопії, Сомалі, Ємені та Судані отримали необхідні продукти харчування.

Україна, незважаючи ні на що, залишається гарантом глобальної продовольчої безпеки. Кожне судно, яке проходить коридором – це не лише економічний успіх, але й символ нашої боротьби за дотримання норм міжнародного права, яке, зокрема, гарантує й вільне судноплавство, – зазначив Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.

Наразі Міністерство розвитку громад і територій України продовжує працювати над розширенням можливостей коридору.

Цей тимчасовий морський шлях був організований після блокування Росією суден, які користувалися попереднім "зерновим коридором". За ініціативи Президента Володимира Зеленського та підтримки ООН і Туреччини, було створено новий шлях для забезпечення світової продовольчої безпеки. Після порушень з боку країни-агресора, Український коридор став альтернативою.

Також для суден, які користуються цим коридором, передбачено два основні механізми страхування. Перший – це страхування провідними світовими компаніями за підтримки Уряду Великої Британії, що дозволяє покривати ризики "Marine Hull War" і "Loss of Hire War" за ставкою 1-1,25%. Другий механізм передбачає гарантії відшкодування шкоди для фрахтувальників та власників суден під час їх перебування у територіальних водах України.