Головна Новини Бізнес економіка Цього року в Україні найвищі ціни на суницю: у чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Цього року в Україні найвищі ціни на суницю: у чому причина

Продаж суниці за цьогорічними цінами принесе виробникам як мінімум вдвічі більший дохід, аніж минулого року

4 червня 2020, 12:59 comments1533
Поділіться публікацією:

В Україні зафіксовані рекордні ціни на суницю садову за останні 5 років, інформує Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Цього року в Україні найвищі ціни на суницю: у чому причина

За даними фахівців, ціни на ранні ягоди в Україні продовжують утримуватися на високому рівні. Наразі оптові партії якісної садової суниці продаються по 65-75 грн/кг. Продукція низької якості, якої теж вдосталь на ринку внаслідок дощової та похмурої погоди, коштує близько 40 грн/кг.

В УПОА наголосили, що цьогорічні ціни на суницю є рекордно високими не тільки за останні п’ять років, але й історично для цього періоду часу. Адже на початку червня минулого року якісну суницю можна було придбати в середньому по 25-30 грн/кг. Приблизно в цьому ж діапазоні коливалися ціни й на початку червня 2018 року. А у перший тиждень червня 2016-2017 років суниця коштувала в середньому по 15-20 грн/кг.  У попередні роки – ціни на цю ягоду були ще нижчими.

Тому цього року, кажуть в асоціації, фермери, що змогли отримати врожай суниці в непростих погодних умовах, можуть заробити в середньому в 2-2,5 рази більше на реалізації кожного кілограму суниці, аніж в минулому сезоні.

Основна причина високих цін – несприятливі погодні умови. Бо в нашій країні протягом останніх двох місяців спостерігалися хвилі приморозків: це вдарило не тільки по виробникам ягід, але й тим фермерам, які вирощують яблука, черешню, сливу та абрикос. Крім того, постраждали посіви озимих зернових та олійних культур.

Як додадали в УПОА, особливо згубними для українських виробників суниці виявилися травневі приморозки – саме через них була втрачена значна частина врожаю. І поки що ситуацію продовжують погіршувати не лише низькі температури, а ще й рясні опади. При цьому, наголосили фахівці, такі природні катаклізми не тільки стримують дозрівання ягід, але й негативно впливають на їхню якість.

Прогнозується, що у 2020 році буде найгірший за останні декілька років врожай суниці. Та й не слід очікувати зниження цін – ягоди матимуть ціни високого рівня.

Слід також зазначити, що ситуація вплине й на експорт суниці: виробництво замороженої ягоди може знизитися, а Україна експортує її переважно в замороженому вигляді.

Раніше стало відомо, якою буде погода в червні цього року: з’явився прогноз Укргідрометцентру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини