Головна Новини Бізнес економіка В Україні понад 5 млн пенсіонерів балансують на межі бідності - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні понад 5 млн пенсіонерів балансують на межі бідності - експерт

Експерт оцінила темпи індексації пенсій в Україні

23 лютого 2021, 18:39
Поділіться публікацією:

Навіть не мінімальна, а середня пенсія в Україні змушує більше половини з 11,1 млн наших пенсіонерів балансувати на межі бідності. Й індексація пенсій не рятує ситуацію. Про це розповіла у матеріалі "Коментарів" голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнисон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко.

В Україні понад 5 млн пенсіонерів балансують на межі бідності - експерт

Фото з відкритих джерел

За даними французького інвестиційного банку Natihix, зазначає експерт, Україна не входить навіть в топ-10 країн із найгіршими умовами для виходу громадян на пенсію. І все ж, проблеми, безумовно, є. І щорічною індексацією, впевнена Чепіжко, їх не вирішити.

"З огляду на, що зараз діє солідарна система нарахування пенсій з необхідним стажем 25, а в перспективі — 35 років, а також з огляду на реальну купівельну спроможність гривні — навіть середня пенсія в 2020 в розмірі 3507,51 грн (зростання в порівнянні з 2019 на 424 грн) змушує більше половини з 11,1 млн наших пенсіонерів балансувати на межі бідності", — підкреслює Оксана Чепіжко.

На її думку, для вирішення цієї проблеми необхідно замість солідарної перейти на змішану накопичувально-солідарну систему з обов'язковим державним 100% гарантуванням накопичень (в тому числі в іноземній валюті). Але це, додає експерт, неможливо зробити, поки не буде ліквідована корупційна складова у пенсійному забезпеченні та не проведена кредитно-банківська реформа.

Нагадаємо, в Україні через 30 років пенсія може становити не більше 18% заробітної плати, тоді як зараз — 29%. Про це сказала міністр соціальної політики України Марина Лазебна. За словами глави Міністерства соціальної політики, в країні з такою демографічною ситуацією, тіньовим ринком праці та трудовою міграцією, як в Україні, не може існувати тільки солідарний рівень пенсії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини