В Україні різко подорожчали овочі з борщового набору: скільки будуть платити споживачі

Здорожчання овочів з борщового набору пояснюють збільшенням тарифів на енергоносії

Тепер, щоб купити традиційні овочі для того, щоб приготувати український борщ, потрібно в два рази більше грошей. Адже їх вартість за рік збільшилась в два рази. Про це інформує ТСН.

Експерти, говорячи про здорожчання звичайних овочів, які вирощують в нашій країні, констатують, що в січні цього року білокачанна капуста вартує для покупців більше 12 гривень за кілограм. Цибуля так само кусається. З новою ціною, вона вартує 15 гривень за кіло. Кілограм моркви обійдеться споживачам вже в 10 гривень. Кілограм картоплі готові продати за більш як 10 гривень в роздрібній торгівлі. Отож, і борщ вартуватиме українцям вже набагато більше, як рік тому.

Економісти обґрунтовують ці різкі скачки цін на українські овочі здорожчанням енергоносіїв і ще тим, що аграрним виробникам скасували пільги ще на початку цього року.

Більше того, на думку фахівців, традиційні українські овочі, які господині використовують для приготування традиційної української страви, стануть ще дорожчими.

Підстави для таких прогнозів є. Вже зараз, на найбільшому південному базарі херсонських фермерів "Неждана", який знаходиться в населеному пункті Великі Копані Херсонської області, потрібна українським господиням пекінка вартує до 20 грн за один кг. Перед новим роком її реалізували по 12 гривень за кілограм.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що в Україні після Нового року подорожчали овочі. Найбільше після Нового року у країні подорожчали огірки. Раніше вартість одного кілограма становила 50,98 грн., а станом на 2 січня – 72,49 грн.