В Україні з'явилося багато боржників: за що людям найважче платити

З початку 2021 року в Єдиному реєстрі боржників України з'явилося понад 700 тисяч нових боржників

За шість місяців громадяни України заборгували вже 5,85 млн грн. На початку року ця сума становила 5,1 млн грн, тобто за півроку кількість боржників в країні зросла на 15%. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на відкриті дані платформи OpenDataBot.

У повідомленні зазначено, що в реєстрі боржників з'явилося 700 тисяч нових прізвищ.

"За перші 6 місяців 2021 у Єдиному реєстрі боржників України з'явилося понад 700 тисяч нових заборгованостей", - повідомляється на платформі.


Експерти уважно проаналізували дані й дійшли висновку, що дуже швидко зростає кількість боржників у певних категоріях. Зокрема, на 20,4% за пів року стало більше боргів по кредитах фізичних осіб, також перед різними компаніями й організаціями. 244 тисячі прізвищ поповнили цю категорію у реєстрі.

На 21,2% стало більше боржників з оплати комунальних послуг. З шести місяців поточного року їх стало на 74 тисячі більше. 158 тисяч нових боргів з'явилося у справах про адміністративні правопорушення, а це -19,6%.

Але найбільше нових заборгованостей за кількісним показником у таких категоріях: стягнення боргів на користь держави - 1,5 млн грн (25,8%), погашення заборгованості перед компаніями, організаціями та банками - 1,44 млн грн (24,6%), а ще - борги за штрафи при порушенні ПДР - 1,24 млн грн (21,2%).


Відомо, що відповідно до чинного законодавства України особи, які потрапили до Єдиного реєстру боржників, можуть отримати низку обмежень, зокрема, заборону виїжджати з країни, блокування банківських рахунків і подальшу заборону відкривати в банківських установах нові рахунки. Також боржнику буде заборонено купувати та продавати авто й об'єкти нерухомості. Погашення заборгованості може відбутися з усіх офіційних доходів.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" інформувало своїх читачів про те, як борги облгазів впливають на пенсії та субсидії в Україні.